Суирен

С Википедије, слободне енциклопедије
Suiren.JPG

Суирен (Кинески: 燧人; пинјин: suì rén) појављује се у кинеској митологији. Суирен (буквално "Творац Ватре") прозван је за народног хероја који људе уводи у производњу ватре и њену употребу у кувању. Уврштен је у неке древне спискове легендарна Три августа, који су живели много пре цара Јаоа, цара Шуна и царева из најстарије историјске кинеске династије (Сја), па чак и пре Жутог цара и цара Јана. Суирен је можда измислио паљење ватре луком и дрветом која потиче бар из цивилизације долине Инда. Према легенди он је владао Кином 110 година.


Извори[уреди | уреди извор]

Спомиње се у десет књига из династије Хан или раније, пет од којих му је додељено увођење праксе бушења дрва за ватру. Ових пет извора укључују три конфучијанска дела (Bai Hu Tong, Zhong Lun, и Fengsu Tongyi), књига легалиста (Хан Феј, wudu) и историјски уџбеник Гу Сан Фен. Још пет текстова у којима се помиње Суирен су Чуанг Це , спомиње се у две „спољне главе“, две конфучијанске књиге (Xunzi и Qian fu fu), књига легалисте (Xunzi) и рани етимолошки речник Shuo Wen Jie Zi.

Референце[уреди | уреди извор]

  • Christie, Anthony (1968). Chinese Mythology. Feltham: Hamlyn Publishing. ISBN 0600006379
  • Wu, K. C. (1982). The Chinese Heritage. New York: Crown Publishers. ISBN 0-517-54475X.
  • Christie, Anthony (1968). Chinese Mythology. Feltham: Hamlyn Publishing. ISBN 0600006379
  • Yang, Lihui and Deming An, with Jessica Anderson Turner (2005). Handbook of Chinese Mythology. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-533263-6


Суирен
Регналне титуле
Претходник: Цар Кине Наследник:
Претходник: Цар Кине Наследник: