Сулавеси

Сулавеси
Sulawesi map.PNG
Сулавеси
Сулавеси на мапи Индонезије
Сулавеси
Сулавеси
Географија
Координате2° ЈГШ; 121° ИГД / 2° ЈГШ; 121° ИГД / -2; 121 Координате: 2° ЈГШ; 121° ИГД / 2° ЈГШ; 121° ИГД / -2; 121
Површина174.600 km2
Висина3,478 m
Администрација

Сулавеси (индон. Sulawesi, бивши Целебес) је индонежанско острво. Има површину од 174.600 km² што га чини једанаестим острвом по величини на свету. Површина од 2.290 km² је претворена у национални парк Лоре Линду.

Сулавеси је окружен на западу Борнеом, на северу Филипинима, на истоку молучким острвима и на југу мало сундским острвима. Острво има јединствен облик, којим доминирају четири велика полуострва. Централним делом острва доминирају планине, тако да су полуострва између себе боље повезана морем него копном.

Острво је подељено у шест провинција: Горонтало, Западни Сулавеси, Јужни Сулавеси, Централни Сулавеси, Југоисточни Сулавеси и Северни Сулавеси. Највећи градови на острву су Макасар (бивши Ујунг Падан) на југозападној обали и Манадо на северозападу.

Острво има око 15,5 милиона становника и густину насељености од 83 становника по км². Већина припадају двема етничким и језичким групама, Тораџа и Бугис. Језик бугис се говори на југозападу острва, а тораџа у центру. Поред њих постоје још две етничке заједнице и језика, макасар на југу и мандар на северу.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]