Султанија Бејхан (ћерка Ибрахима)

С Википедије, слободне енциклопедије
Султанија Бејхан
Датум рођења29. јун 1645.
Место рођењаИстанбул
Османско царство
Датум смрти5. март 1701.(1701-03-05) (55 год.)
Место смртиИстанбул
Османско царство
ГробСулејманија
ДинастијаОсманска династија
Отацсултан Ибрахим
МајкаТурхан Хатиџе
Супружник
  • Кучук Хасан-паша (в. 1646 —  с. 1647)
  • Хезарпаре Ахмед-паша (в. 1647 —  с. 1648)
  • Осман-паша (в. 1659 —  с. 1674)
  • Узун Ибрахим-паша (в. 1676 —  с. 1683)
  • Мехмед-паша (в. 1689 —  с. 1699)
ПотомствоХусеин-бег
султанија Османског царства

Султанија Бејхан је била ћерка султана Ибрахима.

Детињство[уреди | уреди извор]

Неки извори верују да је њена мајка била Турхан Хатиџе султанија; неки извори је понекад називају и Биби-султанијом или Биџан-султанијом.

Отац ју је са годину дана удао за Кучук Хасан-пашу, који је умро годину дана касније.[1]

Након смрти првог супруга, отац је као двогодишњу девојчицу удаје за великог везира Хезарпазаре Ахмед-пашу. Верује се да се супруга Ахмед-паше свидела султану, коју је султан узео у свој харем. У замену за њу, доделио му је титулу зета династије.

Под притиском султана , Ахмед-паша се развео од своје жене и 16. септембра 1647. године се оженио Бејхан султанијом.Венчање је одржано у Старом двору, где је Бејхан била испраћена у Ахмед-пашину палату, која је била по други пут невеста, у Ахмед-пашину палату, украшену драгуљима. Причало се да је поворка испраћена подругљивим погледима људи.[1]

Ни њен други брак није потрајао , јер је Ахмед-паша погубљен 7. августа 1648. године.

Трећи брак[уреди | уреди извор]

1659. године ју је мајка Турхан удала за Узун Ибрахим-пашу. Верује се да је дубоко волела пашу. Сматра се да је имала велики утицај на њега; управо то је разлог што 1667. године , када је Узун Ибрахим-паша кренуо на поход у Грчку, иако је Бејхан тражила да је поведе са собом, Мехмед није дозволио јер није желео да његова сестра контролише њеног супруга над њим. Чак је имала амбиције да супруга учини великим везиром , до чега на крају није дошло.

Током опсаде Беча 1683. године , Османлије су доживеле тежак пораз, због чега је султан погубио 1683. године.

Са Ибрахим-пашом имала је сина Хасана, који је умро неколико месеци након рођења.[2]

Према неким изворима, Бејхан се 1659. године удала за неког Осман-пашу, који је убијен 1674. године. Након тога је била удата је 1676. године за Ибрахим-пашу.

Последњи брак[уреди | уреди извор]

Бејханин полубрат Сулејман II ју је удао 1689. године за Бијикли Мехмед-пашу. Брак је трајао до пашине смрти 1699. године.[3]Са њим је имала сина Хусеина.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Султанија Бејхан је најдуговечније дете султана Ибрахима и султаније Турхан. Наводи се да је имала палату у Једрену, која је изгорела за време владавине њеног нећака Мустафе II .

Бејхан је 1672. године заједно са својом сестром Гевхерхан, мајком и снахом Гунуш-султанијом пратила свог брата Мехмеда IV у његовој кампањи. Примала је исту исплату као султанија Гевхерхан од 680 акчи, на основу чега се може закључити да је била рођена сестра султана, док су њене остале рођене сестре, султанија Ајше и султанија Атике остале са својим мужевима у њиховим провинцијама. Након што је султан погубио Ибрахим-пашу, то је створило раздор између султаније и њеног брата Мехмета IV. Бејхан је напустила престоницу и прешла да живи у Једрену, са својом сестром Гевхерхан.

Добротворне организације[уреди | уреди извор]

Бејхан је створила низ знаменитости у Истанбулу. 1665. направила је фонтану у име свог оца у Коњи. Исте године направила је две народне кухиње. Имала је задужбине и у Једрену и у Истанбулу. 1673. направила је џамију и медресе у Маниси. У Једрену је имала своју кућу. После њене смрти, њена имовина је конфискована у корист царске благајне. Њено имање се састоји од пекаре, баште, палате. Основала је и своје школе. 1683. она је такође изградила диспензер за воду у близини своје палате у Једрену. После Гевхерханине смрти, у њено сећање створила пекару.

Смрт[уреди | уреди извор]

Умрла је 5. марта 1701. године, током Рамазана. Сахрањена је следећег дана у маузолеју Сулејмана Величанственог у Истанбулу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Дочери Ибрагима”. Османская Империя (на језику: руски). 2018-02-26. Приступљено 2021-11-04. 
  2. ^ „ћерке Ибрахима”. 
  3. ^ Ибрагим I (на језику: руски), 2021-10-31, Приступљено 2021-11-04