Султанија Махфируз Хатиџе

С Википедије, слободне енциклопедије
Махфируз Хатиџе
Mahfiruz Hatice Sultan.png
Проглашавање султана Османа II
Датум рођења1590.
Место рођењаСрбија
Датум смрти26. октобар 1620.
Место смртиИстанбул
 Османско царство
СупружникАхмед I
ДецаОсман II

Султанија Хатиџе Принц Бајазит

Принц Хусејин

Султанија Махфируз Хатиџе[1] (тур. Mahfiruz Hatice Sultan; ц. 159026. октобар 1620) је била прва супруга султана Ахмеда I и мајка његовог првог сина султана Османа II.

Биографија[уреди | уреди извор]

Њено право име је било Еудоксија, рођена је око 1590. године у Србији од стране православних родитеља. У харем доспева тако што је Османлије отимају са њених десет година 1600, за време владавине Мехмеда III[2] и добија име Хатиџе. Након смрти Мехмеда упада у харем Ахмеда I 1603. Њено име, Махфируз, на персијском значи "Сјајни полумесец". Таква имена су добијала жене из царског харема.[3] Име Махфирузе дао јој је Ахмед, јако је волео своју Баш Хасеки и поштовао. Након смрти Султаније Хандан она постаје главна у харему и почиње управљати њиме. Због Косем Ахмед је 1610. године протерује у Стари Сарај

Султану Ахмеду I је подарила четворо деце: три сина и једну кћерку. Од све њене деце једино су Осман и принц Бајазит поживели, а син Хусејин и кћи Хатиџе умиру. Хатиџе је умрла 1610. Када јој је кћи умрла била је то огромна бол за Махфирузе. Она је збацила Мустафу I и ставља свог сина на престо. Осман је постао султан 1618. године. За време владавине њеног сина, она бива следећа Жестока Валиде Султанија, али примала је веома велику плату. По њеном налогу протерује Косем у Стари Сарај. Била је јако окренута ка Европским обичајима, много је робова пустила на слободу. Желела је да укине харем и да забрани односе између султана и робиња. Била је изузетно мудра и позната по својој лепоти, доста је помагала народу зато су је и волели, била је поштована и од слуга. Једина султанија која је желела да измени Османске обичаје Бајазит је 1635. године погубљен од стране свог полубрата султана Мурата IV.[4]

Умрла је 1620. године у 30. години живота, њено убиство наредила је њена велика супарница Султанија Махпејкер Косем, она јесте убијена али се не зна на који начин. Сахрањена је у Плавој Гробници.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sakaoğlu, Necdet (2008). Bu mülkün kadın sultanları: vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler (на језику: турски). Oğlak Yayıncılık. ISBN 978-975-329-623-6. 
  2. ^ Turcica (на језику: француски). Éditions Klincksieck. 2007. 
  3. ^ Cassel, Paulus (1888). An explanatory commentary on Esther : with four appendices consisting of the second Targum translated from the Aramaic with notes : Mithra : the winged bulls of Persepolis : and Zoroaster. University of California Libraries. Edinburgh : T. & T. Clark. 
  4. ^ Tezcan, Baki (2010-09-13). The Second Ottoman Empire: Political and Social Transformation in the Early Modern World (на језику: енглески). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-519496.