Султанија Турхан Хатиџе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Султанија Турхан Хатиџе
Датум рођења 1627
Датум смрти 4. август 1683.(1683-08-04) (55/56 год.)
Место смрти Истанбул
 Османско царство
Супружник Ибрахим I
Потомство Мехмед IV, Гевхерхан султанија, Бејхан султанија
Хасеки султанија
Наследник Салиха Дилашуб

Султанија Турхан Хатиџе(1627-4. август 1683). Била је супруга султана Ибрахима I и мајка султана Мехмеда IV. Рођена је у Русији 1627. и са 12 година су је отели кримски татари када је дошла у Истанбул.На положају мајке султаније била је 34 године што је најдужи период владавине једне жене на овом положају.

Ривалство са Косем[уреди]

Султанија Косем и Турхан имали су велико ривалство, и то је укупно трајало три године. Ривалство између свекрве и невесте поче 1648. године, након смрти Косеминог сина и Хатиџиног мужа, Ибрахима I. Након Ибрахимове смрти, престо је наследио његов син Мехмед IV, чија је мајка била Султанија Турхан, и као последица тога, она је постала Мајка султанија, али ипак, Косем је имала сву моћ у својим рукама, желећи да има цео харем за себе, Султанија је наредила својој снахи да напусти двор и оде у удаљени Санџак, ту почиње ривалство између њих две, око 1651. године, Турхан је наредила да се Косем погуби, што и би тако, Косем је задављена у току ноћи у својим одајама, а задавили су је Џелати.

Литература[уреди]

  • Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. Oxford: Oxford University Press. 
  • Lucienne Thys-Senocak, Ottoman Women Builders (Aldershot: Ashgate 2006).