Султанија Турхан Хатиџе

С Википедије, слободне енциклопедије
Султанија Турхан Хатиџе
Turhan Hatice.jpg
Датум рођења1627
Датум смрти4. август 1683.(1683-08-04) (55/56 год.)
Место смртиИстанбул
Османско царство
СупружникИбрахим I
ПотомствоМехмед IV
принц Ахмед
Гевхерхан султанија
Атике султанија
Ајше султанија
Бејхан султанија
Хасеки султанија
НаследникСалиха Дилашуб

Султанија Турхан (1627 - 4. август 1683) била је супруга османског султана Ибрахима I и мајка султана Мехмеда IV. Рођена је у близини града Хотин у Украјини 1627. Са 12 година су је отели Кримски Татари и продали на пијацу робова у Истанбулу где је купљена као робиња за султански харем. На положају Валиде султаније била је 32 године што је најдужи период владавине једне жене на овом положају.

Ривалство са Косем[уреди | уреди извор]

Султанија Косем и Турхан имале су велико ривалство, и то је укупно трајало три године. Ривалство између свекрве и невесте поче 1648. године, након смрти Косеминог сина и Турханиног мужа, Ибрахима I. Након Ибрахимове смрти, престо је наследио његов син Мехмед IV, чија је мајка била султанија Турхан, и као последица тога, она је постала Валиде султанија, али ипак, Косем је имала сву моћ у својим рукама. Желећи да има цео харем за себе, Косем је наредила својој снахи да напусти двор и оде у удаљени Санџак и ту почиње ривалство између њих две. Око 1651. године, Турхан је наредила да се Косем погуби, што и би тако, Косем је задављена у току ноћи у својим одајама, а задавили су је џелати. Након тога Турхан султанија је формално управљала царством до пунолетства свог сина.

Потомство[уреди | уреди извор]

Потврђено је да је Турхан са султаном Ибрахимом имала два сина, Мехмета и Ахмета, и четири кћери: Ајше, Гевхерхан, Бејхан и Атике:


Литература[уреди | уреди извор]

  • Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. Oxford: Oxford University Press. 
  • Lucienne Thys-Senocak, Ottoman Women Builders (Aldershot: Ashgate 2006).