Султанија Хатиџе

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Султанија Хатиџе
Датум рођења1496
Место рођењаЈедрене
Датум смрти1538
Место смртиИстанбул
ДинастијаОсманска династија
ОтацСелим I
МајкаSultanija Ajše Hafsa

Султанија Хатиџе (тур. Hatice Sultan) је рођена 1496. године a умрла је 1538. године. Била је ћерка турског султана Селима I са његовом првом супругом султанијом Ајше Хафсе, сестра је султана Сулејмана I Величанственог, султаније Шах, султаније Бејхан, султаније Фатме,a тетка султана Селима II. Име је добила по првој Мухамедовој жени.

Биографија[уреди | уреди извор]

1518. године она је удата за Искендер Пашу, али убрзо после њиховог венчања је умро и Хатиџе се вратила да живи са мајком. Када је 1520. године после смрти свог оца Султан Сулејман наследио престо она се заједно са Мајком Султанијом Ајше Хафсом преселила у Истанбул у палату Топкапи. Године 1524. Хатиџе се удаје зе Великог Везира Ибрахим-пашу. Венчање је било веома бујно трајало је 15 дана и за његове припреме потрошено је много новца. Ово је изазвало огорчење међу јаничарима и навело их на побуну Султан Сулејман је младенцима доделио огромну Палату у Истанбулу. Хатиџе је Ибрахиму родила троје деце али је прво дете умрло након рођења. 1536. Ибрахим Паша је био погубљен по наредби Султана Сулејмана.

Породица[уреди | уреди извор]

Хатиџин први син био је Мехмет али је убрзо умро. Постоје информације да су Хатиџе и Ибрахим касније добили још две ћерке Султанију Ханим и Султанију Фулани. Тело султаније Ханим лежи у гробници султаније Хурем.

Смрт[уреди | уреди извор]

Султанија Хатиџе је свог мужа надживела за две године умрла је 1538. години. Узрок смрти и место сахране нису познати. Највероватније она почива поред мајке и оца у гробници џамије Селима Јавуза II. Верује се да ју је султан тада удао, и да је попила отров, забележено је да је била у белој хаљини. У руци је држала прстен који јој је дао Ибрахим-паша Паргалија.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

За њу круже гласине да је била најлепша султанија после султаније Михримах. У младости је била повучена, често је виђана како бере руже у врту. Била је висока и помршава. После смрти свог мужа почела је да се бави „црном магијом“. За његову смрт окривила је Хурем султанију. И на њу је бацала црну магију. Када је Хурем то сазнала проналази Хатиџе и испребија је као освету. Хатиџе се пожалила султану, који јој није поверовао. Хурем султанија је рекла да је Хатиџе сама себи направила ране како би јој се осветила.

'Величанствено столеће'[уреди | уреди извор]

Популарна хит серија говори о животу на двору султана Сулејмана Величанственог.Улогу султаније Хатиџе глуми Селма Ергеч.У серији је представљено да има ћерку и сина близанце то јест, султанију Хуриџихан и принца (султанзаде)Осман, али то није истина.