Сунчева и месечева слова

С Википедије, слободне енциклопедије
Сунчева (црвена) и месечева слова (црна)

У арапском и малтешком језику, консонанти су подељени у две групе, на сунчева или соларна (арап. حروف شمسية ḥurūf shamsīyah) и месечева или лунарна слова (حروف قمرية ḥurūf qamarīyah), а њихова припадност једној од ове две групе се заснива на њиховој асимилацији или изостајању асимилације са словом lām (ل l)[1] одређеног члана који му претходи al- (الـ). Ова имена су настала због чињенице да се у речи која означава појам 'сунце', al-shams, врши асимилација слова lām, док се у речи која означава 'месец', al-qamar она не врши.

Правило[уреди | уреди извор]

Када иза њега иде сунчево слово, lām одређеног члана у арапском језику al- врши асимилацију са сугласником именице која следи, што као резултат даје дуплирани сугласник. На пример, "Нил" се неће изговарати al-Nīl, већ an-Nīl. Када након одређеног члана следи месечево слово не долази до асимилације.

Сунчева слова представљају све короналне сугласнике осим ج (ğīm). С обзиром да се члан al- завршава короналним сугласником, он се оком асимилације губи због другог короналног сугласника.

Сунчева и месечева слова су приказана у овој табели:

Сунчева слова
t d r z s š l n
Месечева слова ء ه
ʼ b ğ ʿ ġ f q k m w y h

Слово ğīm[уреди | уреди извор]

Слово ج (ğīm) се различито изговара у дијалектима арапског језика, при чему најчешће представља коронални сугласник [d͡ʒ] или [ʒ]. Међутим, у класичном арапском језику представља палатализовани звучни веларни плозив ɡʲ или звучни палатални плозив ɟ. Због тога је класификовано као месечево слово, те се никада не асимилира са чланом. У језичким варијететима где се ج изговара као [ɡ], сунчева слова још увек формирају природну врсту, с обзиром да обухватају све короналне сугласнике.

Ортографија[уреди | уреди извор]

У писаном језику, ال al- остаје присутно без обзира на то како се изговара.[1] Када се користи пуна вокализација, асимилација се означава сављањем шеде (ar:شَدَّة) или тешдида (ar:تَشْدِيد) на сугласник који следи након lām, а њено изосајање писањем сукуна (ar:سُكُون) изнад lām.

Примери
Сунчева слова Месечева слова
الشَّمْس ash-shams 'сунце' الْقَمَر al-qamar 'месец'
الثِّقَة ath-thiqah 'поверење' الْمُرْجَان al-murjān 'корал'

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Abboud 1983, стр. 123–124

Литература[уреди | уреди извор]

  • Abboud, Peter F. (1983). Elementary Modern Standard Arabic 1. Cambridge UP. стр. 123—124. ISBN 978-0-521-27295-7. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]