Супериорност беле расе

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Супериорност беле расе је расистичко веровање да је бела раса супериорнија од других раса. Термин се понекад користи за описивање политичке идеологије која заговара друштвену и политичку доминацију беле расе.[1]

Веровање у супериорност беле расе се базира на етноцентризму и жељи за успостављањем хегемоније беле расе. Садржи неколико степена расизма и ксенофобије и често се удружује са етничким чишћењем и расном сепарацијом.[тражи се извор]

Ово веровање је често имало као разултат антицрначки расизам и антисемитизам, иако такође укључује предрасуде и дискриминацију више „не-белих“ етничких група, укључујући и Арапе и разне азијске народе.

Разне групе које заговарају супериорност беле расе не заговарају увек исти став према томе која је група „највећи непријатељ“. Међутим, многе такве групе сматрају Јевреје најозбиљнијом претњом и оптужују их за манипулисање мањинских група у своју корист.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wildman, Stephanie M. (1996). Privilege Revealed: How Invisible Preference. NYU Press. стр. 87. ISBN 978-0-8147-9303-9. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Wildman, Stephanie M. (1996). Privilege Revealed: How Invisible Preference. NYU Press. стр. 87. ISBN 978-0-8147-9303-9.