Супериорност беле расе

С Википедије, слободне енциклопедије

Супериорност беле расе је расистичко веровање да је бела раса супериорнија од других раса. Термин се понекад користи за описивање политичке идеологије која заговара друштвену и политичку доминацију беле расе.[1]

Веровање у супериорност беле расе се базира на етноцентризму и жељи за успостављањем хегемоније беле расе. Садржи неколико степена расизма и ксенофобије и често се удружује са етничким чишћењем и расном сепарацијом.[тражи се извор]

Ово веровање је често имало као разултат антицрначки расизам и антисемитизам, иако такође укључује предрасуде и дискриминацију више „не-белих“ етничких група, укључујући и Арапе и разне азијске народе.

Разне групе које заговарају супериорност беле расе не заговарају увек исти став према томе која је група „највећи непријатељ“. Међутим, многе такве групе сматрају Јевреје најозбиљнијом претњом и оптужују их за манипулисање мањинских група у своју корист.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wildman, Stephanie M. (1996). Privilege Revealed: How Invisible Preference. NYU Press. стр. 87. ISBN 978-0-8147-9303-9. 

Литература[уреди | уреди извор]