Сурвивализам

С Википедије, слободне енциклопедије
Изглед склоништа пропера

Сурвивализам (енгл. survivalism - опстанак) или преперизам (енгл. preppers припрема) је светски друштвени покрет који повезује људе који се активно припремају за светску катаклизму и локалне катастрофе и ванредне ситуације као што су:

  • природне катастрофе ;
  • вештачки изазване катастрофе;
  • криза у вези са струје, недостатак хране, воде и слично ;
  • епидемија и пандемија;

или више катастрофалних догађаја - као што су нуклеарни рат, судар великог небеског тела са Земљом, глобално загревање, зомби апокалипса и сл што по мишљењу препера може ставити тачку на постојање људске цивилизације, а за коју треба да се унапред припреме.

Следбениици овог покрета називају се препери.

Историја сурвивализма[уреди | уреди извор]

Сурвивалистички покрет је започео у САД током Хладног рата, средином 1970-их због нафтне кризе 1973. Хауард Руф је објавио књигу "Глад и преживљавање у Америци“. 1975. Курт Сексон почео је да објављује месечни билтен «Сурвајвер» и како он тврди, сковао термин сурвивалист. [1]

Касније у западним земљама почели да се појављују сурвивалистички клубови и организације, карјем 20. века постаје популаран у и Русији и на истоку Европе.

Обично постоји комплет за опстанак или такозвани "Аларм сет" (аларм ранац, кофер аларм и сл.), који се често састоје од лекова, средства сигнализације, пречистача воде, навигационих уређаја, шатора или других портабл склоништа, као и хране и воде, специјалне одећа, шибице, компаса, ножа, итд.

Понекад сурвивалисти граде склоништа (бункере), често под земљом . Најрадикалнији сурвивалисти припремају се за потпуну аутономност у случају колапса друштва - посебно кроз стварање изолованих аутономних заједница ван насељених места у планинама, шуми и сл.

Неки радикални сурвивалисти такође припремају се и за оружани отпор од потенијалних напада маса изгладнелих који би се појавиле у случају колапса друштва како би сачували сопствене залихе. Дакле, такви сурвивалисти наоружани и обучени војни вештине.[2][3] Неки руски сурвивалисти такође прокламују потребу припреме за герилски рат у случају окупације од стране НАТО снага. [4].

Истовремено, неки сурвивалисти у САД припремају се за окупацију од стране трупа УН. [5].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kurt Saxon. „WHAT IS A SURVIVALIST?”. Архивирано из оригинала на датум 20. 11. 2010. Приступљено 26. 9. 2010. 
  2. ^ „Mitchell, Dancing at Armageddon, interview”. Press.uchicago.edu. Архивирано из оригинала на датум 17. 09. 2010. Приступљено 13. 8. 2010. 
  3. ^ „"In Las Vegas the Apocalypse is Now"”. Bu.edu. 13. 10. 1995. Архивирано из оригинала на датум 05. 06. 2011. Приступљено 13. 8. 2010. 
  4. ^ Партизаны-сурвайверы в оккупированных войсками НАТО и США городах России
  5. ^ Rise Of Citizen Militias: Angry White Guys With Guns Daniel Junas CovertAction Quarterly April 24, 1995

Спољашње везе[уреди | уреди извор]