Нова С

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ТОП канал)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Нова С
Типтелевизијски канал (2017–данас)
радио-станица (2019–данас)
Земља Србија
Оснивање15. децембар 2017. год.; пре 2 године (2017-12-15)
СедиштеБулевар Зорана Ђинђића 8а, Београд
ВласникUnited Group
МатицаUnited Media
Датум покретањателевизија: 15. децембар 2017. год.; пре 2 године (2017-12-15)
радио: 25. март 2019. год.; пре 18 месеци (2019-03-25)
Бивша именаТоп (2017–2019)
Формат слике1080i HDTV
Мрежне
афилијације

Нова спорт
Нова
Нова БХ
Нова М
Веб-сајтwww.nova.rs

Нова С српски је комерцијално-радиодифузни телевизијски канал и радио станица у власништву предузећа United Media.[1] Седиште предузећа се налази на адреси Булевар Зорана Ђинђића 8а у Београду, док се емисије снимају у студијима Авала филма на адреси Кнеза Вишеслава 88 на Кошутњаку.

United Media је крајем 2017. године покренула канал Топ, који је постао познат по оригиналном садржају, као и разним новитетима које уводи. Затим од 2019. године мења име у Нова С, као конкурент националним каналима, постала је једна од најгледанијих телевизија. Истог дана, доступна је радио-станица, који поред музике, пушта и одабрани садржај са телевизије.

Нова С је део бренда Нова, који представља регионалну телевизијску мрежу. Нова С на свом програму емитује забавне и политичке ток-шоу емисије, информативни и документарни програм, ексклузивне спортске садржаје и домаће и стране филмове и серије.

Историја[уреди | уреди извор]

2017—2019: Покретање канала[уреди | уреди извор]

Лого коришћен од 2017. до 2019. године

United Media покренула је 15. децембра 2017. године колажни канал под називом Топ, који је са пробним емитовањем почео 14. децембра исте године. Најављено је емитовање две до три годишње премијере високобуџетне домаће серије, као и оригинални забавни програм домаће продукције и најгледаније светске серије.[2] Топ је брзо стекао популарност емитовањем серије Убице мог оца, која је током ранијег емитовања на каналу РТС 1 достигла огромну популарност. Такође су емитоване оригиналне серије Мала историја Србије, Конак код Хилмије и Жигосани у рекету.

Топ канал је убрзо стекао бројну публику, због чега је заслужна серија Убице мог оца, која је раније била у власништву Радио-телевизије Србије. United Media је такође произвела оригиналне серије као што су Мала историја Србије, Конак код Хилмије и Жигосани у рекету.[3] Емитовао се и оригинални квиз под називом Тотални обрт чија је водитељка Милена Васић, као и оригинална кулинарска емисија Мистер кичен чији је водитељ Слободан Стефановић. Емитована су и нове епизоде емисије Кефалица, која је раније емитована на каналима ТВ Авала и Мини Ултра.

2019—данас: Комерцијални успех[уреди | уреди извор]

Лого коришћен од 2019. до 2020. године

United Media је 13. марта 2019. године најавила да Топ канал мења име у Нова С и постаје део бренда Нова, који представља регионалну телевизијску мрежу. Нова С је са емитовањем почела 25. марта 2019. године у 14 часова, емитовањем утакмице фудбалских репрезентација Србије и Португалије. Нова С емитује колажни програм — забавне и политичке ток-шоу емисије, информативни, документарни и спортски садржај као и домаће и стране серије и филмови.[4]

Откупљена су права преноса свих утакмица квалификација за Европско првенство у фудбалу 2020. године као и за елиминациону фазу Лигу нација, које игра и репрезентација Србије.[5]

Главна емисија информативног програма је Дневник у 19, које се истовремено емитује и на каналу Н1. Нова С емитује дугогодишњу ток-шоу емисију Утисак недеље и емисије Инсајдера Бранкице Станковић Мале велике приче и Инсајдеров преглед недеље. Забавни програм чине емисије као што су Вече са Иваном Ивановићем, Ментално разгибавање, Међу нама и Здраво мисли са др Катарином Бајец.[6][7]

Емитоване серије су наставиле да се раде у продукцији United Media, која је произвела оригиналне серије Мала историја Србије, Конак код Хилмије, Жигосани у рекету и Ујка - нови хоризонти. United Media је такође откупила права, које је раније имала Радио-телевизија Србије, за даље емитовање серија Убице мог оца и Сенке над Балканом. Такође су откупљена права за снимање серија Време зла и Време смрти, које представљају наставке серије Корени.

United Media је 4. децембра 2019. године покренула Нова спорт, телевизијски канал специјализован за преносе најважнијих спортских догађаја који гледаоцима нуди разноврстан премијум спортски садржај.[8] Међутим, ексклузивни спортски догађаји су се ипак задржали на каналима Спорт клуб, који су доступни већем броју корисника.

Нова С је 28. фебруара 2020. године у 10 часова покренула свој интернет портал, чију редакцију чини преко 80 људи. На порталу се налази информације из сфера политике, економије, друштва, културе, као и спорта. Истовремено, на порталу се нашла прва епизода четврте сезоне серије Убице мог оца, која се од 2. марта исте године емитовала на каналу Нова С.

Нова С је почетком 2020. године наставила емитовање емисије 24 минута са Зораном Кесићем, коју је раније емитовала на каналу Б92.[9] Истовремено, најављено је приказивање четири серије, у сопственој продукцији (Време смрти, Краљ, Кљун и Викенд са ћалетом).[10]

Пролеће 2020. године обележиле су значајне промене у програму канала Нова С. Позната телевизијска лица су прешла на канал Нова С, док су са приказивањем почеле емисије Пљиж, Пробуди се, Домаћинске приче и Балканском улицом.[11]

United Media је средином 2020. године покренула продукцију новог информативног програма Newsmax Adria, који би до краја године прерастао у посебан телевизијски канал са центрима у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској.[12] Пројекат је настао у партнерству са америчким медијским предузећем Newsmax. Емисија Преглед дана се приказује на каналу Нова С, док се емисија Дневник приказује на каналу Нова БХ. Емисију Преглед дана воде водитељи Јелена Обућина и Горан Димитријевић.

Програм[уреди | уреди извор]

Нова С представља телевизију колажног типа која гледаоцима нуди садржај намењен свим генерацијама и интерсовањима. Телевизија приказује домаће и међународне филмове и серије, од којих је најпрепознатљивији оригинални серијски садржај. Нова С је такође вратила неке од најпознатијих српских емисија, као што су забавни програми Утисак недеље, Вече са Иваном Ивановићем, Ментално разгибавање, 24 минута са Зораном Кесићем и Балканском улицом.

Нова С садржи ексклузиван спортски програм јер је компанија United Media доставила највишу понуду за пренос утакмица, чиме је откупила права преноса свих утакмица квалификација за Европско првенство у фудбалу 2020. године које игра репрезентација Србије. Како би омогућила пренос утакмица за више људи, Нова С је покренула сопствени радио путем свог званичног веб-сајта.

Телевизија премијерно приказује серије из сопствене продукције, као што су Сенке над Балканом, Убице мог оца и Жигосани у рекету. Нова С такође приказује теленовеле, као што су Волети до смрти, Корак напред и дечје серије Виолета и Ја сам Луна.

Поред забавног, телевизија приказује и информативни програм. Дневне вести се приказују у емисији Дневник у 19, док се викендом приказују документарци из BBC продукције, као и емисије као што су Инсајдеров преглед недеље, Мале велике приче и Недеља под лупом Инсајдера.

Пролеће 2020. године, обележили су трансфери више водитеља и новинара на канал Нова С, као што су Зоран Кесић, Горан Димитријевић, Невена Маџаревић, Весна Дедић, Рада Ђурић, Ненад Гладић, Радован Сератлић, Лана Нановски, Марко Катић, Филип Видојевић и Теодора Васиљевић.

Информативни програм[уреди | уреди извор]

Нова С од свог оснивања приказује дневни централни дневник, Дневник у 19, сваког дана од 19 часова и кратку емисију Вести у подне, а преузима их са канала Н1, који је такође део предузећа United Media. Средином 2020. године, уводи се емисија Преглед дана, чији су водитељи Јелена Обућина и Горан Димитријевић, у сарадњи са предузећем Newsmax Adria, које се налази под истим власништвом као и канал Нова С.

Информативни програм добија позитивни пријем због приказивања вести које нису присутне код националних емитера. Такође, програм је похваљен због своје објективности, као и равномерног приказивања вести владе и опозиције.

Нова С прикаује политичку ток-шоу емисију Утисак недеље, коју уређује и води Оља Бећковић. Емисија током свог приказивања постаје најгледанија на кабловским, IPTV и другим дигиталним платформама, такмичући се са емисијом Хит твит.[13] На програму се такође приказује забавно-информативна емисија Међу нама.

Нова С приказује јутарњи програм, под именом Пробуди се, чији су водитељи Невена Маџаревић и Данило Машојевић, који се приказује на каналу од 2020. године.[14]

Забавни програм[уреди | уреди извор]

Нова С свакодневно емитује забавни програм који чине домаће и стране емисије. Нова С емитује неке од најпознатијих емисија у Србији, као што су Ментално разгибавање (Дарко Митровић, Вељко Пајовић и Марко Степановић), Вече са Иваном Ивановићем (Иван Ивановић), Утисак недеље (Оља Бећковић), Међу нама (Маја Николић и Наташа Миљковић), Здраво мисли са др Катарином Бајец (Катарина Бајец) и 24 минута са Зораном Кесићем (Зоран Кесић).

Нова С такође емитује и дневни квиз Тотални обрт, који води Милена Васић, а уређује Никола Нешковић.

Емисије које се приказују на каналу Нова С су:

Серијски програм[уреди | уреди извор]

Нова С премијерно емитује високобуџетне интернационалне серије, које чине велики удео у програму. Неке од најгледанијих емитованих серија на каналу Нова С су Бесрамници, Људи са Менхетна, Два лица правде и Наранџаста је нова црна.

Поред страних, Нова С емитује домаће високобуџетне серије из оригиналне продукције United Media. Неке од најпознатијих домаћих серија које су се емитовале су Убице мог оца, Жигосани у рекету, Сенке над Балканом, Ујка - нови хоризонти. Најављене су и серије: Краљ, Време зла, Време смрти, као и У загрљају Црне руке (наставак серије Црни Груја).

Стране серије које су се емитовале на Новој С су:

Емитоване домаће серије су:

Спортски програм[уреди | уреди извор]

Програм канала Нова С отворио се утакмицом фудбалских репрезентација Србије и Португалије. United Media је откупила права преноса свих утакмица квалификација за Европско првенство у фудбалу 2020. године које игра репрезентација Србије, као и преносе Лиге нација.[15]

United Media је крајем 2019. године покренула кабловски канал Нова спорт, која на свом програму преноси фудбалске утакмице енглеске Премијер лиге, шпанске Примере, португалске Примеире, холандске Ередивизије, турске Супер лиге и Лиге нација, кошаркашку Евролигу и Еврокуп, тениске Мастерс 1000 и АТП 500 турнире као и Вимблдон, НФЛ и трке Мото ГП шампионата.[16]

Дечји програм[уреди | уреди извор]

Нова С свакодневно емитује дечији програм, у виду играних и цртаних серија. С почетком емитовања Топ канала, премијерно је емитована аниме серија Инфинити надо, након које су уследиле Бејблејд бурст и Бејблејд бурст: Еволуција.

Након настанка канала Нова С, откупљена су права за емитовање Disney серија, док је прва била тинејџ теленовела Виолета, након чега је уследило премијерно емитовање у Србији теленовеле Ја сам Луна.

Сродне услуге[уреди | уреди извор]

Видео на захтев услуге[уреди | уреди извор]

Нова С пружа видео на захтев приступ за одложено гледање програма мреже на различите начине, преко интернет платформе ЕОН и традиционалне видео на захтев услуге под називом Нова С плеј која је доступна на већини традиционалних кабловских, сателитских и IPTV провајдера.[17]

Нове епизоде оригиналних серија канала се појаве на Нова С плеј услузи нешто пре премијерног емитовања. Представља прву телевизију у Србији која је увела бинџовање, када је покренула другу сезону серије Сенке над Балканом.[18][19] Након што је покренут портал nova.rs, премијера четврте сезоне серије Убице мог оца, приказана је на порталу, док је свака наредна епизода приказана нешто пре приказивања на каналу.[20]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Počeo sa emitovanjem TV kanal NOVA S”. danas.rs (на језику: српски). 25. 3. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 2. ^ „Najbolji decembar na SBB-u do sada je stigao – 6 novih kanala u ponudi!”. telegraf.rs (на језику: српски). 11. 12. 2017. Приступљено 17. 3. 2020. 
 3. ^ „Nova šema TOP kanala: Kreću “Žigosani”, povratak hit serija”. mediasfera.rs (на језику: српски). 11. 10. 2018. Приступљено 17. 3. 2020. 
 4. ^ „TOP kanal postaje NOVA S”. sbb.rs (на језику: српски). 13. 3. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 5. ^ „Репрезентација Србије на телевизији Нова С, фудбалски спектакл Португалија – Србија”. novosti.rs (на језику: српски). 13. 3. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 6. ^ „Ivan Ivanović prelazi na televiziju NOVA S”. rs.n1info.com (на језику: српски). 4. 3. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 7. ^ „Top kanal menja ime u Nova S, Ivan Ivanović dobija emisiju”. glaspodrinja.rs (на језику: српски). 4. 3. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 8. ^ „Najbolji sport se seli na Nova Sport od 4. decembra”. rs.n1info.com (на језику: српски). 27. 11. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 9. ^ „Зоран Кесић од 1. јануара прелази на телевизију "Нова С". nspm.rs (на језику: српски). 26. 12. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 10. ^ „Reditelji Tomić i Gavrilović otkrili detalje serije “Kljun. nova.rs (на језику: српски). 15. 8. 2020. Приступљено 15. 8. 2020. 
 11. ^ „NOVA S pokreće jutarnji program "Probudi se". http://rs.n1info.com/ (на језику: српски). 25. 5. 2020. Приступљено 26. 5. 2020.  Спољашња веза у |work= (помоћ)
 12. ^ „Newsmax Adria – novi projekat United Media”. nova.rs (на језику: српски). 18. 6. 2010. Приступљено 18. 6. 2020. 
 13. ^ „"Veče sa Ivanom Ivanovićem“ i "Utisak nedelje" najgledaniji i u novoj sezoni”. rs.n1info.com (на језику: српски). 23. 9. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 14. ^ „NOVA S pokreće 1. juna jutarnji program “Probudi se. nova.rs (на језику: српски). 25. 5. 2019. Приступљено 26. 5. 2020. 
 15. ^ „Reprezentacija Srbije na televiziji Nova S, fudbalski spektakl Portugalija – Srbija”. telegraf.rs (на језику: српски). 18. 3. 2019. Приступљено 18. 3. 2020. 
 16. ^ „United Media pokreće kanal Nova Sport”. rs.n1info.com (на језику: српски). 18. 3. 2019. Приступљено 17. 9. 2019. 
 17. ^ „Samo u Nova S play video klubu stižu pretpremijere “Senki nad Balkanom II. sbb.rs (на језику: српски). 14. 4. 2016. Приступљено 17. 3. 2020. 
 18. ^ „Senke 2 - prva srpska serija koja će moći da se bindžuje”. blic.rs (на језику: српски). 21. 10. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 19. ^ „“Senke 2”: Za 10 dana 20.000 domaćinstava aktiviralo bindžovanje”. antrfile.com (на језику: српски). 19. 11. 2019. Приступљено 17. 3. 2020. 
 20. ^ „Prva epizoda "Ubica mog oca 4" ekskluzivno na portalu NOVA.rs”. rs.n1info.com (на језику: српски). 27. 2. 2020. Приступљено 17. 3. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]