Таиз (покрајина)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Положај Таиза у Јемену

Таиз (арапски: تعز ‎) је једна од 20 Јеменских мухафаза. Ова покрајина налази се на југозападу земље уз обале Црвеног мора.

Таиз има површину од 10.000 km² и 2,393,425 становника[1], густина насељености износи 239 становника по km²[1]. Главни град мухафазе је Таиз, остали већи градови су; Ел Сава, Џуха и славна лука за експорт каве Мока.

Географске карактеристике[уреди]

На врло малој територији, Мухафаза Таиз има врло различиту географску структуру, западни део мухафазе обални део Тихама, је раван паклено врући крај са пуно влаге у ваздуху, али потпуно безводан крај. Насупрот томе источни део мухафазе, је изразито планински, највиша планина је 3,070 метара висока Џабал ел Сабер, поред Таиза. Тај планински зид навлачи високе кишне облаке, који се појављују са монсунским ветровима између априла и октобра, тако да ту падне просечно кише од 200 милиметара (у нижим деловима) до 1,000 милиметара (у вишим деловима). И ту је вруће током дана, али кад падне сунце температура се спусти и до -5 °C , преко ноћи.

И пољопривреда се исто тако разликује по теренима, у Тихами, успева само оно што се наводњава; а то су плантаже памука, сирка и сусама. Насупрот томе у планинском делу се због повољнијих услова узгаја много више култура; манго, папаје, банане, кафа, кат, памук, сусам, житарице и грожђе.

Извори[уреди]