Талула Банкхед

Из Википедије, слободне енциклопедије
Талула Банкхед
TallulahBankhead.jpg
Талула Банкхед
фотографисао Carl Van Vechten, 1934. године.
Пуно име Талула Брокман Банкхед
Датум рођења (1902-01-31)31. јануар 1902.
Место рођења Хантсвил
Алабама, САД
Датум смрти 12. децембар 1968.(1968-12-12) (66 год.)
Место смрти Њујорк
САД
IMDb веза

Талула Банкхед (енгл. Tallulah Bankhead; Хантсвил, 31. јануар 1902Њујорк, 12. децембар 1968) је била америчка глумица, певачица, водитељка, рођена у угледној јужњачкој породици која се неколико десетина година успешно бавила политиком. Започиње глумачку каријеру у Њујорку захваљујући победи на такмичењу лепотица у једном филмском часопису. Иако је већ у Њујорку привукла велику пажњу, 1923, одлази у Лондон где постаје права звезда, али се после 8 година враћа у САД где започиње филмску каријеру. Иако је сарађивала са великим режисерима тог доба као што су Џорџ Кјукор, и Алфред Хичкок, презирала је филм и увек се радо враћала Бродвеју и његовим позориштима. У позоришту је одиграла улоге у комадима најпознатијих драмских писаца свог времена као што су Тенеси Вилијамс, Артур Милер, Жан Пол Сартр...

Иако је тумачила главну улогу у познатом филму Чамац за спасавање Алфреда Хичкока, остала је позната по веома бурном и скандалозном животу који је водила. Дрога, алкохол, многобројне везе са оба пола, и забаве које су трајале данима својевремено су пуниле новинарске ступце и данас интригирају многе биографе.

Преминула је 12. децембра 1968. године у Њујорку.

Биографија[уреди]

Детињство[уреди]

Талула Брокмен Банкхед је рођена 31. јануар 1902. у Хантсвилу, држава Алабама, као друго дете Вилијама и Аделаиде Евгеније Банкхед. Мајка јој је умрла од тровања крви 23 дана након порођаја. Своје необично име је добила по својој баби. Талула је касније тврдила да је у детињству много патила због свог неубичајног имена јер док су се друга деца уобичајно звала Мери, Вирџинија, Елизабет она је носила име које је на дијалкту индијанаца у Алабами значило ужасно. Одрасла је заједно са старијом сестром, Евелин Евгенијом, код очеве сестре и код бабе и деде.

Породица Банкхед је била угледна и утицајна породица политичара Америчке демократсе странке што је омогућило да Талула има сигурно детињство. Као Мала била је несташно живахно и бунтовно дете. Рано је показала интересовање према сценком наступу: облачила је стару одећу, певала популарне песме, глумила у школским представама и рецитовала напамет многе Шекспирове монологе. Иако је њена породица била припадница протестанске цркве отац је Талулу и њену сестру послао у женску школу у оквиру католичког манастира Свето срце у Менхетнвилу (савезна држава Њујорк). То је била прва од пет школа које ће Талула променити у наредних пет година.

У јуну 1917. часопис Picture play покренуо је избор за лепотицу а награда је била појављивање у филму који ће продуцирати познати холивудски продуцент Френк Павел. У септембарском издању Талулина слика се нашла као победничка. Ово је Талулу охрабрило да убеди своју породицу да је пусти у Њујорк. Талула се касније присећала да јој је баба била конзервативна и да иако није имала ништа против позоришта ипак није разумела зашто би жена радила и зарађивала ако то не мора. Са друге стране отац је стао на њену страну и дао јој дозволу. Талула објашњава у интервјуу из 1921: Породица је мислила да ако немам талента да је најбоље отрежњеље да се појавим на сцени, а ако стварно имам талента да је моје место опет на сцени. У својој петнаестој години одлази сама за Њујорк да започне каријеру.Спољашње везе[уреди]