Талула Банкхед

Из Википедије, слободне енциклопедије
Талула Банкхед

Талула Банкхед фотографисао Carl Van Vechten, 1934. године.
Талула Банкхед
фотографисао Carl Van Vechten, 1934. године.

Пуно име Талула Брокман Банкхед
Датум рођења (1902-01-31) 31. јануар 1902.
Место рођења Хантсвил (Алабама, САД)
Датум смрти 12. децембар 1968.(1968-12-12)(66 год.)
Место смрти Њујорк (САД)
IMDb веза

Талула Банкхед (енгл. Tallulah Bankhead; Хантсвил, 31. јануар 1902Њујорк, 12. децембар 1968) је била америчка глумица, певачица, водитељка, рођена у угледној јужњачкој породици која се неколико десетина година успешно бавила политиком. Започиње глумачку каријеру у Њујорку захваљујући победи на такмичењу лепотица у једном филмском часопису. Иако је већ у Њујорку привукла велику пажњу, 1923, одлази у Лондон где постаје права звезда, али се после 8 година враћа у САД где започиње филмску каријеру. Иако је сарађивала са великим режисерима тог доба као што су Џорџ Кјукор, и Алфред Хичкок, презирала је филм и увек се радо враћала Бродвеју и његовим позориштима. У позоришту је одиграла улоге у комадима најпознатијих драмских писаца свог времена као што су Тенеси Вилијамс, Артур Милер, Жан Пол Сартр...

Иако је тумачила главну улогу у познатом филму Чамац за спасавање Алфреда Хичкока, остала је позната по веома бурном и скандалозном животу који је водила. Дрога, алкохол, многобројне везе са оба пола, и забаве које су трајале данима својевремено су пуниле новинарске ступце и данас интригирају многе биографе.

Преминула је 12. децембра 1968. године у Њујорку.

Биографија[уреди]

Детињство[уреди]

Талула Брокмен Банкхед је рођена 31. јануар 1902. у Хантсвилу, држава Алабама, као друго дете Вилијама и Аделаиде Евгеније Банкхед. Мајка јој је умрла од тровања крви 23 дана након порођаја. Своје необично име је добила по својој баби. Талула је касније тврдила да је у детињству много патила због свог неубичајног имена јер док су се друга деца уобичајно звала Мери, Вирџинија, Елизабет она је носила име које је на дијалкту индијанаца у Алабами значило ужасно. Одрасла је заједно са старијом сестром, Евелин Евгенијом, код очеве сестре и код бабе и деде.

Породица Банкхед је била угледна и утицајна породица политичара Америчке демократсе странке што је омогућило да Талула има сигурно детињство. Као Мала била је несташно живахно и бунтовно дете. Рано је показала интересовање према сценком наступу: облачила је стару одећу, певала популарне песме, глумила у школским представама и рецитовала напамет многе Шекспирове монологе. Иако је њена породица била припадница протестанске цркве отац је Талулу и њену сестру послао у женску школу у оквиру католичког манастира Свето срце у Менхетнвилу (савезна држава Њујорк). То је била прва од пет школа које ће Талула променити у наредних пет година.

У јуну 1917. часопис Picture play покренуо је избор за лепотицу а награда је била појављивање у филму који ће продуцирати познати холивудски продуцент Френк Павел. У септембарском издању Талулина слика се нашла као победничка. Ово је Талулу охрабрило да убеди своју породицу да је пусти у Њујорк. Талула се касније присећала да јој је баба била конзервативна и да иако није имала ништа против позоришта ипак није разумела зашто би жена радила и зарађивала ако то не мора. Са друге стране отац је стао на њену страну и дао јој дозволу. Талула објашњава у интервјуу из 1921: Породица је мислила да ако немам талента да је најбоље отрежњеље да се појавим на сцени, а ако стварно имам талента да је моје место опет на сцени. У својој петнаестој години одлази сама за Њујорк да започне каријеру.Спољашње везе[уреди]