Тамбура

С Википедије, слободне енциклопедије
Prim tambura.png

Тамбура је жичани инструмент који се развио од инструмента познатог већ у старој култури Месопотамије и Египта.

Тамбуре се израђују од дрвета, углавном јавора, а предње даске израђене су од одређених врста четинара које имају изразита резонантна, акустична својства. Врхунски израђени инструменти раде се ручно, по правилу од стране старих мајстора који тајне израде чувају и преносе „с колена на колено“. Познате су Кудликове, Боцанове, Тормине, Гезове тамбуре. Постоји више врста тамбура: прим, басприм, Е-басприм, контра, чело, бегеш или тамбурашки бас који је сличан контрабасу. Најсличније су гитарама, а по сличном принципу се добија и тон. Технике сврирања и начини, разуме се, потпуно се разликују.

Штимови тамбура се разликују.. Постоје два основне врсте штима.. Фаркашев који се претежно користи у западном делу Хрватске, те Сремски штим који је заступљен у Војводини а и преовлађује на свим територијама где се свира тамбура.

Основна разлика између ова два штима је у висини штимања прве жице на појединим инструментима, те се у Фаркашевом штиму прва жица басприма (брача) штимује на Г, те стога тај штим носи и назив Г-штим, док се у Сремском штиму прва жица басприма (брача) штимује на тон А (обично 440-444 херца), па тај штим још носи и назив А-штим.

По инструментима Сремски (А-штим) изгледа овако:

Прим е, х, фис, цис
А-басприм а, е, х, фис
Е-басприм е, х, фис, цис
Контра е, х, гис, е
Чело а, е, х, фис
Бас а, е, х, фис

Знаменити тамбураши[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]