Громовита птица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Громовита птица
Eagle 01.svg
Опис
Државе:  САД
 Канада
Врста: криптид
Категорија криптида: Криптозоолошка птица
Станиште: подручје Сјеверне Америке
Прво виђење: 1890.
Задње виђење: 2007.
Илустрација.
илустрација наводног изгледа Громовите птице (према опис гдје наликује велику птицу грабљивицу)
Илустрација.
илустрација наводног изгледа Громовите птице (према опис гдје наликује на птеросаура)
Умјетнички приказ Громовите птице

Громовита птица (енгл. Thunderbird) је наводно криптид који се сусреће диљем Сјеверне Америке и који се појављује у Индијанској митологији.

Опис криптида[уреди]

Постоје два различита описа овог бића:

 • Опис у коме је налик на велику птицу грабљивицу;
 • Опис у коме је налик на птеросаура;

Опис налик на велику птицу грабљивицу[уреди]

Описује се као велика птица грабљивица налик на великог орла. Има црну боју перја и оштре канџе на ногама.

Опис налик на птеросаура[уреди]

Описује се као велики птеросаур. Има љускаву кожу и зубе у кљуну.

У митологији[уреди]

У митологији Громовита птица је легендарно створење у историји одређених сјеверноамеричких аутохтоних народа и култура. Сматра се да је то натприродна птица велике моћи и снаге. Она се често приказује у умјетности, пјесмама и у многим културама.[1] Широм многих сјеверноамеричких старосједелачких културa, ово створење се описује на исте начине. Описано је као велика птица, која је способна да ствара својим великим крилима громове, олује и грмљавину док лети. Наводно има и два рога на глави те зубе унутар кљуна.[2]

Громовита птица у индијанској умјетности[уреди]

У криптозоологији[уреди]

Креационисти и неки криптозоолози мисле да је овај криптид доказ о постојању живи птеросаура.

Хронологија сусрета са овим бићем и виђења[уреди]

 • У априлу 1890. године у Аризони су наводно два каубоја убила створење налик великој птици. Описали су га да има глатку кожу, перната крила и лице које личи на алигатора. Слика тог бића је објављена у локалним новинама. Касније се устврдило да је ова слика лажна[3];
 • 25. јула 1977. у Илиноису око 9 сати ујутро, три дјечака су се играла у стамбеном дворишту. Након неког времена двије велике птице су напале дјечаке. Двојица су побјегла неповређени. Трећег дјечака, десетогодишњег Марлона Лоуа једна од птица је ухватила канџама за мајицу и подигла га је 2 метра изнад земље. Лоу је ударао птицу и накрају га је пустила. Његова мајка је гледала како се дјеца играју и видела је како га птица диже у ваздух. Она је изјавила да никад није ништа слично видјела прије у свом животу;
 • 2002. године у новинама "Дејли Њуз" је пријављено да је на подручју Аљаске наводно виђено створење које је описано као огромна птицу са распоном крила од 6 до 8 метара[4];

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]

 1. Lankford, George E. (2011). Native American Legends of the Southeast: Tales from the Natchez, Caddo, Biloxi, Chickasaw, and other Nations. Tuscaloosa, AL: University of Alabama Press. 
 2. Burlin, Nathalie C. (1907). The Indians' Book: An Offering by the American Indians of Indian Lore, Musical and Narrative, to Form a Record of the Songs and Legends of Their Race. Harper and Brothers. 
 3. ferrum>Hanlon, Tina L. (7. 5. 2007). „Tall Tales and Jack Tales: Literature and Writing Activities”. Study Guides. Ferrum College. Приступљено 27. 11. 2007. 
 4. CNN.com, Reuters (18. 10. 2002). „Massive bird spotted in Alaska”. Приступљено 11. 8. 2006. 

Литература[уреди]

 • Burlin, Nathalie C. (1907). The Indians' Book: An Offering by the American Indians of Indian Lore, Musical and Narrative, to Form a Record of the Songs and Legends of Their Race. Harper and Brothers. 
 • Lankford, George E. (2011). Native American Legends of the Southeast: Tales from the Natchez, Caddo, Biloxi, Chickasaw, and other Nations. Tuscaloosa, AL: University of Alabama Press.