Тандерберд (криптозоологија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Тандерберд.
Статуа Тандерберда.
Статуа Тандерберда.

Громовита птица (енгл. Thunderbird) је назив за огромну птицу која се наводно појављује у Сједињеним Америчким Државама. Ова птица се појављује у Индијанској митологији. Неки научници мисле да је то изумрла врста диносауруса птеранодон.

Рани извештаји[уреди]

Постоји прича како су у априлу 1890. 2 каубоја у Аризони убила створење налик птици која је имала огроман распон крила. Описали су га да има глатку кожу, перната крила и лице које личи на алигатор а. Слика тог бића је објављена у локалним новинама. Неки људи мисле да је ова прича измишљена и да је фотографија лажна.[1]

20. век[уреди]

25. јула 1977. у Иллиноису око 9 сати ујутро, 3 дечака су се играла у стамбеном дворишту. Након неког времена две велике птице су напале дечаке. Двојица су побегла неповређени. Трећег дечака, десетогодишњег Марлона Лоуа једна од птица је ухватила канџама за мајицу и подигла га је два метра изнад земље. Лоу је ударао птицу и накрају га је пустила. Његова мајка је гледала како се деца играју и видела је како га птица диже у ваздух. Она је изјавила да никад није видела ништа слично.

21. век[уреди]

2002. у Аљасци је Дајли Невс пријављено створење које је описао као огромну птицу са распоном крила од 6-8 метара.[2]

Референце[уреди]

  1. ferrum>Hanlon, Tina L. (7. 5. 2007.). „Tall Tales and Jack Tales: Literature and Writing Activities”. Study Guides. Ferrum College. Приступљено 27. 11. 2007.. 
  2. CNN.com, Reuters (18. 10. 2002.). „Massive bird spotted in Alaska”. Приступљено 11. 8. 2006.. 

Спољашње везе[уреди]