Танцуј, танцуј

С Википедије, слободне енциклопедије
Танцуј, танцуј... (Tancuj, tancuj...)
Лого фестивала
Основан1970. године
ТрајањеЈедан дан
ЛокацијаСрбија Гложан, Бачки Петровац, Србија
Веб-сајт

Танцуј, танцуј (свк. Tancuj, tancuj) је фолклорни фестивал војвођанских Словака који за циљ има презентацију словачких традиција и обичаја кроз музику, песму и игру.

Историјат[уреди | уреди извор]

Фестивал се одржава последњи викенд у мају у амфитеатру у Гложану. Манифестација је први пут одржана 5. априла 1970. године на иницијативу Културно-просветног друштва „Једнота” и чланова Месне заједнице Гложан. Фестивал је такмичарског карактера и на њему учествују словачки ансамбли из Војводине и иностранства.[1] Од пратећих садржаја издвајају се етно-изложбе и изложбе сликара, као и такмичења риболоваца, шахиста и ловаца.[2] На фестивалу је до 2017. године учествовало преко 40.000 учесника.[3]

Организатори фестивала су, поред КПД „Једнота” и МЗ Гложан, и Национални савет словачке националне мањине, општина Бачки Петровац и Завод за културу војвођанских Словака.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Манифестације у општини Бачки Петровац. Бачки Петровац: Туристичка организација Општине Бачки Петровац. 2017. стр. 6. 
  2. ^ „"Tancuj, tancuj...". www.slovackizavod.org.rs. 
  3. ^ Добродошли у бачкопетровачку општину. Бачки Петровац: Туристичка организација Општине Бачки Петровац. 2017. стр. 11. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]