Тарас Шевченко

С Википедије, слободне енциклопедије
Тарас Шевченко
TarasShevchenko.jpg
Аутопортрет Тараса Шевченка, 1840.
Датум рођења(1814-03-09)9. март 1814.
Место рођењаМоринц, Руска Империја, данас Украјина
Датум смрти10. март 1861.(1861-03-10) (47 год.)
Место смртиСанкт Петербург, Руска Империја, данас Русија

Тарас Григорович Шевченко (укр. Тарас Григорович Шевченко;[1] Моринц, 9. март 1814Санкт Петербург, 10. март 1861) је био један од највећих украјинских песника, сликар и хуманиста.[2] Његов књижевни рад био је препород за украјинску књижевност. Теме које преовлађују у његовим делима су тежак положај украјинског сељака, чежња за срећним временима домовине, жеља и нада за социјално и национално ослобођење Украјине.

По њему се зове Тарас Шевченков Национални универзитет Кијева.

Биографија[уреди | уреди извор]

Тарас Шевченко је рођен као кмет - роб. Са девет година је остао без мајке, а две године касније и без оца. Основно образовање стекао је у сеоској школи служећи ђакону. Ту је открио своју склоност ка сликању. Тај његов дар открио је украјински спахија Енгелгардт коме је Шевченко припадао. У жељи да има свог дворског сликара, Енгелхардт школује младог Тараса - најпре у Вилњусу, а затим и у Петербургу.

Школовање и први успех[уреди | уреди извор]

Шевченко у Санкт Петербургу упознаје познатог руског сликара, истовремено професора на Академији уметности, Карла Брјулова. Сликар је био одушевљен Шевченковим талентом. Насликао је портрет истакнутог руског песника Василија Жуковског, а за средства која је добио од продаје тог портрета, откупио је Шевченка из ропства за 2500 рубаља.

Године 1838. Шевченко је примљен на уметничку академију у радионицу Карла Брујлова. На једном од испита био је награђен сребрном медаљом. Убрзо је постао врло популаран у престоници руског царства. Писао је дивне песме на матерњем украјинском језику. Те песме које је он писао за своју душу, његови пријатељи су објавили 1840. у збирци под називом „Кобзар“ (кобзар је свирач украјинског народног жичаног инструмента - кобзе, који у украјинском фолклору представљају исто што и гусле у српском фолклору).

После тога, 1841. објавио је епску поему Гајдамаки, где је описан крвави обрачун Украјинаца против пољске властеле.

Шевченка ускоро позивају многе племићке породице, предлажу му даље школовање у Италији, али он креће другим путем. Одлучан је у томе да посети Украјину, где су његови браћа и сестре и даље у ропству.

Путовање за Шевченка постаје кобно. Након раскошног живота у Петрограду њега дубоко потресају слике тешког живота његових земљака.

Прогон[уреди | уреди извор]

Боравећи у Украјини Шевченко постаје члан словенофилског ћирилометодијевског друштва које је заговарало слободу и равноправност свих словенских народа. После тајне дојаве, чланови Друштва, а са њима и Шевченко бивају ухапшени и прогнани. Шевченка су као обичног редова послали на Урал, а затим у Киргиску пустињу на обали Аралског језера, уз личну цареву забрану да слика и пише.

Последњи аутопортрет Тараса Шевченка

Шевченко у прогонству кришом пише, прави цртеже кријући их у војничким чизмама.

Након десет година, помилован је уз услов да се не враћа у Украјину и Петроград.

Последња жеља и смрт[уреди | уреди извор]

Своје последње дане, Шевченко је провео пишћући и сликајући. Имао је скромну жељу да се настани на једном брду са којег би се простирао поглед на Дњепар. Нажалост то није доживео. Најпре је сахрањен у Петрограду, а потом су његови пријатељи испунили последњу Шевченкову жељу, изражену у песми „Завет“ (укр. Заповіт) пренели његове посмртне остатке у Украјину. Сахрањен је коначно на Монашкој гори (укр. Чернеча гора), једном брду изнад Дњепра недалеко од Кањива. Изнад његовог гроба подигнут је велики споменик који је место непрестаног ходочашћа на његов гроб, а дани његовог рођења и смрти (9. и 10. март) постали су дани националног окупљања свих Украјинаца у целом свету.

Година Шевченкове смрти подударила се са годином званичног укидања кметства, што се у народу схватило као благодат коју је писац остварио својим мученичким животом.

Филозофија Шевченкових дела[уреди | уреди извор]

Тарас Шевченко својим ликом и делом потпуно се уклапа у стереотип оца модерне нације. Статус „националног пророка“ Шевченко је стекао делом тиме што је његово стваралаштво у условима неструктурираног украјинског друштва преузело на себе поетску функцију патриотског буђења, у својим делима оживео је славне странице украјинске историје, створио нови национални мит. У Шевченковој судбини Украјинци сиболично виде историјски развој Украјине.

Време и окружење у којем је Тарас Шевченко стварао, а то је средина 19. века што подразумева период распадања феудалног система, које се огледало у угњеветавању сељака који су били у потпуности обесправљени, смештено је у основу Шевченковог стваралаштва. Борба за ослобођење од кметства и борба за национално ослобођење су тесно повезане.

Најзначајнија књижевна дела[уреди | уреди извор]

Кобзар, Гајдамаки, Хладна јаруга, Хамалија, Кавказ, Сан, циклус У казамату

„Завет“[уреди | уреди извор]

На графиту у Харкову, 2008.
Завет (Заповіт)

  Кад умрем, учините ми
  Да ме груди приме,
  Наше лепе степе
  Дивне Украјине.

  Да путеве моћног Дњепра
  И видим и чујем,
  Низ широке поле поља
  Како бучно хује.

  Кад плине из Украјине
  У дубоко море
  Крв душманска... оставићу
  И поља и горе -
  Да излетим и долетим
  До самога Бога
  Да се молим... а до тога
  Не познајем Бога.

  Учините, па скините
  Окове свом роду.

  И душманском клетом крвљу
  Залијте слободу.

  Па у дому многољудном,
  Слободном и новом,
  Спомените тад и мене
  Добрим, тихим словом.

  — Тарас Шевченко, 25. децембар 1845

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Magazine Osnova, 1862.
 • Cherkasy Regional Archives.
 • Magazine Kyivan Past, 1882.
 • Magazine "Odesa Herald", 1892.
 • Central State Historic Archives of the Ukrainian SSR. Kyiv.
 • Shevchenko, T. Documents and materials. Kyiv: Derzhpolitvydav URSR, 1963.
 • Shevchenko, T. Complete collection of works in ten volumes. Kyiv: Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, 1951-1964.
 • Victor Pogadaev. Taras Shevchenko: Jubli ke-200. - in: Pentas, Jil. 9, Bil. 1 - Mac 2014. Kuala Lumpur: Istana Budaya, 45-49 (in Malay)
 • Shevchenko, T. Kobzar (The Complete English Edition with Illustrations). London: Glagoslav Publications.2013. ISBN 9781909156548.. ISBN 9781782670575.
 • Zinaida Tulub. The Exile (Biographical fiction about Taras Shevchenko). London: Glagoslav Publications.2015. ISBN 9781784379612.
 • Відповідь на молитву / Answer to prayer, short film by Maxim Neafit Bujnicki, 2009

Спољашње везе[уреди | уреди извор]