Тарот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тарот

Тарот, (франц. Le Tarot, итал. Tarocchi) је шпил од седамдесет и осам карата. Постоје четири боје, као и у савременим картама за играње, које су из њега настале; али у Тароту постоје четири „Дворске карате“ (дворске карте: Краљ, Дама, Жандар, Витез) уместо три (дворске карте: Краљ, Дама, Жандар). Поред тога, постоје и двадесет и две карте које се називају „Адути“ који се у Тароту називају Велика Аркана. Поред Велике Аркане постоји и Мала Аркана. Када се од шпила карата Тарота одузме Велика Аркана и по једна, четврта Дворска карта, остају 52 карте које се и данас употребљавају у разним играма са картама. Адути - 22 карте Велике Аркане немају заједничке симболе и свака карта је карта за себе. Мала Аркана је подељена у 4 групе по 13 карта које имају заједнички симбол и боју. Три карте припадају „Дворским картама“ - Краљ, Дама и Жандар, а осталих 10 карата су нумеролошке карте порежане од броја 1 до 10.

Мале Аркане, као и наше савремене карте за играње, имају четири симбола или „боје“ са по десет бројчаних карата. Четири знака Тарота зову се:

 • Мачеви (итал. Spade) - Шпаде
 • Пехари (итал. Coppe) - Купе
 • Динари (итал. Denari) - Динари
 • Штапови (итал. Bastoni) - Баштуни

Ти знаци су се претопили у данашње

 • Пик
 • Треф
 • Херц
 • Каро .

"Тарот се служи језиком симбола - језиком несвесног који нам, уколико му правилно приступимо, може отворити скривене одаје наше душе. Ум који се бави таротом разоткрива значења која често не могу бити јасно дефинисана у светлу и свету разума. Тарот тако спаја човекову реалност с реалношћу духа, повезујући различите нивое стварности и отварајући нам врата кроз која раније нисмо могли пролазити." Алфред Даглас[1].

Историја[уреди]

У XIV веку карте су се у Италији звале Naibi - Наиби, а у Шпанији Naypes - Најпес, изведено од арапске речи Nabi - Наби - пророк. Неки истраживачи Тарота постављају хипотезу по којој су Темплари преузели ове симболичке плочице од тајног братства Друза у Либану. Тарот започиње са египатским пирамидама, пут га води преко Балбека, Акре све до Париза, стецишта реда Темплара. Christian Pitois, библиотекар у Министарству образовања (у време владавине Наполеона)пише да су највеће научне тајне биле угравиране на малим таблицама Тарота. Сам назив „Наби“ открива пророчку димензију тарота.

По многима, па и по Јунгу, кључ решења енигме је садржан у двадесетпрвој карти Тарота, карти Свет или Универзум. Последња карта, XXI - Свет, има „главне“ знаке Зодијака - Водолију, Шкорпију, Лава и Бика у четири угла карте у лику Рибе, Орла, Лава и Бика, који су били добро познати Египћанима. Карта успоставља историјску везу са Египтом. Сфинга је била насликана на старим фрескама у људском лику, са телом бика, ногама лава и крилима орла који коренспондирају са четири Зодијачка знака карте Универзум, ова „космичка“ карта са зодијачким знацима и сликама Исуса, Универзума или Космичке Мајке представља и астролошко значење Тарота. Зодијачки круг представља четири елемента у њихова три стања: Рађање или почетак еволуције, кулминацију и пад или инволуцију. Знакови ватре, земље, ваздуха и воде који се рађају са Овном, Биком, Близанцима и Раком кулминирају у Лаву, Девици, Ваги и Шкорпији, а крећу се у смеру пада са Стрелцем, Јарцем, Водолијом и Рибама.

У делу La Monde Primet (1773-1783) Antione Court de Gebelin, са Краљевске Академије у Рошелу, позива се на стару египатску књигу која је спашена из пожара у александријској библиотеци у време Цезарове инвазије на Египат. „Она садржи њихово учење о непрестаном преображају личности и природе. Ова књига дневног Египта јесте древна и за Тарот, који ми имамо у картама, само што ми у картама уместо сфингиног лика стављамо лик Папесе. Име Тарот се доводи у везу са Истоком, где је Високи Свештеник у древно доба био припадник државног култа.“

Antonio Dragoni писао је, 1814. године да је Питагора пренео египатску окултну доктрину и преточио је у Тарот. Ако се не броји карта Луда, са бројем 0, остаје у Тароту 77 карата, дакле 11х7. Тих 77 карата су подељене у две групе - 3x7=21 карта са симболима или Велика Аркана и 8х7=56, Мала Аркана.

Елифас Леви је објавио 1856. године књигу „Догма и ритуал високе магије“ у којој доводи у везу слова хебрејске азбуке са картама Велике Аркане, а повезао је и 4 боје са пентаграма и симболици истинитог имена Божијег.

Mek Gregor Maters 1888. године у књизи „Тарот“ наводи неколико анаграма за речи Taro:

 • Tora - Закон на хебрејском
 • Troa - Врата на хебрејском
 • Rota - Точак на латинском
 • Orat - Говор, молити, хвалити на латинском
 • Taor/Taur - Египатска богиња таме
 • Ator/Athor - Египатска богиња радости - Hathor

Martiano da Tortona у свом тексту који је написан 1418. године тврди да су се карте за играње појавиле у Европи негде око 1377. године, а Тарот карте 40 година касније. Он напомиње да су те карте биле, у симболичком смислу повезане са Грчком митологијом, и да су се на картама налазили цртежи Грчких божанстава.

Законска забрана у Републици Србији[уреди]

Законом о јавном реду и миру Републике Србије који је донет 2016. године у члану 15, ставци Узнемиравање грађана врачањем, прорицањем или сличним обмањивањем, у шта се може убрајати астрологија, тарот, нумерологија и друга паганска/политеистичка (многобожачка) веровања стоји:

„Ко се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем на начин којим узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир - казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.”

— Закон о јавном реду и миру Републике Србије

.[2][3][4]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

 • Douglas, Alfred. The Tarot: The Origins, Meaning and Uses of the Cards. Penguin Books. 

Спољашње везе[уреди]