Тартар сос

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Тартар.
Тартар сос
Tatarská omáčka.jpg
Тартар сос
Друго иметартаре
Врста јеласос
Регије или држава Француска
Главни састојцимајонез, капар, кисели краставац, лимунов сок и понекад естрагон
  Медија: Тартар сос

Тартар сос (франц. sauce tartare) је сос француског порекла, чији су главни састојци мајонез и ситно исецкан капар. Осим тога, у тартар сос се често додају и кисели краставци, лимунов сок као и биље попут мирођије и першуна.

Најчешће се користи као додатак морским плодовима као што су: шкољке, острига, рибљи ћевапи, рибљи сендвичи итд.[1] Неретко се користи и као прилог бифтеку, који се у комбинацији са сосом назива тартарски бифтек.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Постоје две варијанте порекла имена тартар соса. Прва је да га је добио због свог опорног укуса (tart). По другој варијанти тартар сос је назив добио по Златној хорди која је опседала Европу у 13. веку и чији је народ био познат под именом Татари.

Неки га повезују и са Тартаром који је у грчкој митологији означавао пакао.

Састав[уреди | уреди извор]

Најважнији састојак тартар соса је мајонез. По британском рецепту у мајонез се типично додају: капар, кисели краставци, лимунов сок и мирођија. Према америчком рецепту, у све наведено додају се маслине, а понекад и сенф и лук.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Isabella Graham Duffield Stewart; Mary B. Duffield (1878). The Home messenger book of tested receipts. Detroit: E. B. Smith & Co. стр. 31. Приступљено 2. 6. 2012. »sauce tartare.« 
  2. ^ Louisette Bertholle; Julia Child; Simone Beck (2001). Mastering the Art of French Cooking. 1. New York: Alfred A. Knopf. ISBN 978-0-307-95817-4. Приступљено 2. 6. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]