Татјана Тарасова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Татјана Тарасова
Tatiana Tarasova.jpg
Татјана Тарасова, руски тренер клизања
Личне информације
Држављанство  Русија
Датум рођења (1947-02-13)13. фебруар 1947.(71 год.)
Место рођења  СССР
Године активности 19631966.
Веб-сајт www.tarasova.ru
Спортске информације
Спорт Уметничко клизање

Татјана Тарасова (рус. Татьяна Анатольевна Тарасова; рођена 13. фебруара 1947.) је руски тренер уметничког клизања. До 2003. године њени ученици су освојили 41 златну медаљу на европским и светским шампионатима у свим категоријама. До 2005. освојили су осам олимпијских златних медаља у три од укупно четири дисциплине у уметничком клизању.

Тарасова је ћерка Анатолија Тарасова, познатог хокејашког тренера који је и увео у свет уметничког клизања када је имала пет година. Наступала је у дисциплини спортских парова са партнерима Александром Гореликом а касније и са Георгијем Проскурином. У пару са Проскурином освојила је 7. место на Светском шампионату 1965. године те 4. место на Европском шампионату 1966.

Са осамнаест година престаје да наступа после тешке повреде а годину дана касније, на очев наговор, почиње да се бави тренирањем. Њени пулени били су: Ирина Родњина, Алексеј Јагудин, Иља Кулик, Наталија Бестемјанова, Марина Климова, Саша Коен, Џони Вир, Шизука Аракава, Оксана Гришук, Шеј-Лин Борн, Барбара Фузар-Поли и многи други.

Већ 25 година је у браку са пијанистом Владимиром Крајневим. Средином 90-их лансирала је веома успешан шоу под називом „Руске звезде“ (Russian All-Stars).

Тарасовој је 1984. додељен орден „Дружбы народов“ за допринос руском спорту.

Спољашње везе[уреди]