Татјана Тарасова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Татјана Тарасова
Tatiana Tarasova.jpg
Татјана Тарасова, руски тренер клизања
Личне информације
Датум рођења 13. фебруар 1947.
Држава рођења Застава Совјетског Савеза СССР
Држављанство Застава Русије Русија
Званични веб-сајт www.tarasova.ru
Спортске информације
Спорт Уметничко клизање
Каријера 19631966.

Татјана Тарасова (рус. Татьяна Анатольевна Тарасова; рођена 13. фебруара 1947.) је руски тренер уметничког клизања. До 2003. године њени ученици су освојили 41 златну медаљу на европским и светским шампионатима у свим категоријама. До 2005. освојили су осам олимпијских златних медаља у три од укупно четири дисциплине у уметничком клизању.

Тарасова је ћерка Анатолија Тарасова, познатог хокејашког тренера који је и увео у свет уметничког клизања када је имала пет година. Наступала је у дисциплини спортских парова са партнерима Александром Гореликом а касније и са Георгијем Проскурином. У пару са Проскурином освојила је 7. место на Светском шампионату 1965. године те 4. место на Европском шампионату 1966.

Са осамнаест година престаје да наступа после тешке повреде а годину дана касније, на очев наговор, почиње да се бави тренирањем. Њени пулени били су: Ирина Родњина, Алексеј Јагудин, Иља Кулик, Наталија Бестемјанова, Марина Климова, Саша Коен, Џони Вир, Шизука Аракава, Оксана Гришук, Шеј-Лин Борн, Барбара Фузар-Поли и многи други.

Већ 25 година је у браку са пијанистом Владимиром Крајневим. Средином 90-их лансирала је веома успешан шоу под називом „Руске звезде“ (Russian All-Stars).

Тарасовој је 1984. додељен орден „Дружбы народов“ за допринос руском спорту.

Спољашње везе[уреди]