Таурино Араужо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Таурино Араужо (2017)

Таурино Араужо Нето (порт. Taurino Araújo Neto; Жекије, 25. децембар 1968) бразилски је адвокат, политичар, писац и предавач. Познат је по свом доприносу развоју адвокатске професије у држави Баији и добитник највишег државног признања поменуте државе за достигнућа у заштити друштвених интереса.

Биографија[уреди]

Рођен у породици Аделино Сантос де Араужо и Рита Фреитас де Оливеира. Завршио је педагошке курсеве у Убатану 1985 године. Дипломирао је право на Универзитету у Санта Крузу 1993. године и исте године се преселио у Салвадор, где ради као адвокат на смеру заштите људских права, а такође је и шеф одсека за право на Универзитету Салгадо де Оливеира.

Ожењен је, супружником Сорајом Соуза Пинеиро де Араужо, има троје деце: Гибријел, Изак и Шимена Таурино Араужо. Године 2008, Таурино је имао част да добије подршку бразилске адвокатске коморе, односно његових канцеларија у Баији, у јавном извињењу од судије Државног суда државе због увреда које му је упутио.

Држи предавања о различитим темама, а такође је аутор једне од најстаријих државних периодичних публикација, A Tarde. Један од првих који је покренуо питање финансијске одговорности у Бразилу. Дана 29 августа 2013. године за достигнућа у заштити друштвених интереса одлуком Законодавне скупштине државе Баија, награђен је највишим државним признањем, Орденом почасног грађанина слободе и социјалне правде — Жоао Мангабеира.[1][2][3]

Дела[уреди]

  • Hermenêutica da Desigualdade: Uma Introdução às Ciências Jurídicas e também Sociais, Editora Del Rey, Belo Horizonte 2019, ISBN 978-8-5384-0533-7

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]