Тачка тројног пуцања

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Тачка тројног пуцања (енгл. triple junction) је тачка на којој се спајају границе три тектонске плоче. У самој тачки, граница тектонских плоча имаће један од три могућа карактера - биће или средњоокеански гребен, или трог или трансформни расед. Тачке тројног пуцања могу се описати у складу са типовима граница тектонских плоча које се у тој тачки састају. Постоји много могућих типова тачака тројног пуцања, али само неколико од њих је стабилно у току времена (у овом контексту, стабилно значи да се геометријска конфигурација тачке не мења кроз време).

Историја[уреди | уреди извор]

Први научни рад који се бавио проблемом концепта тачке тројног пуцања, објављен је 1969. године[1]. Термин се традиционално користио за опис споја три дивергентне границе или три средњоокеанска гребена. Ове три дивергентне границе у идеалном случају стоје под углом од 120 степени.

Према теорији тектонике плоча, у току пуцања континента, једна од три дивергентне границе се неће развити (авлакоген), а преостале две ће наставити ширење и формирати океан. Отварање јужног дела Атлантског океана започело је на југу Јужне Америке и Африке, на тачки тројног пуцања, која се сада налази у Гвинејском заливу, а од те тачке наставило се ка западу.

Интерпретација[уреди | уреди извор]

Карактеристике тачке тројног пуцања најбоље се могу разумети из чисто кинематског угла гледања, при чему се плоче сматрају ригидним телима која се крећу на површини Земље. У том случају нису потребна никаква знања о карактеристикама Земљине унутрашњости као ни о карактеристикама Земљине коре. Још једно поједностављење везано је за чињеницу да су кинематске карактеристике тачке тројног пуцања на равној површи исте као и на сферној површи.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ S. W. Petters (May, 1978). „Stratigraphic Evolution of the Benue Trough and Its Implications for the Upper Cretaceous Paleogeography of West Africa”. The Journal of Geology. 86 (3): 311—322. Bibcode:1978JG.....86..311P. JSTOR 30061985. doi:10.1086/649693.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)