Тврђава Гумдан

Из Википедије, слободне енциклопедије

Тврђава Гумдан је древна палата и тврђава у Сани, главом граду Јемена.

Изградња тврђава преписује се једном Или Шариху из првог века нове ере. Градски Химјарити су сматрали потребним да као заштитну мјеру против бедуинских упада подигну добро утврђене палате.

Ал Хамдани, a и Јакут, поводећи се за њим, оставили су детаљне описе Гумдана, мада је она у њихово доба била само гигантска рушевина. Тврђава, према опису ових географа, имала је двадесет спратова, од којих је сваки био висок десет лаката — то је први облакодер у писаној историји. Био је сазидан од гранита, порфира и мермера. Краљ је сместио свој двор на највишем спрату, чији је кров био покривен каменом плочом која је била тако провидна да се кроз њу могло видети небо и потпуно уочити разлика између вране и сокола.

Четири су фасаде биле направљене од камења различите боје. На сваком каменом углу стајао је бронзани (медени) лав, који је завијао кад год би ветар дувао. У једној песми Ал Хамдани спомиње облаке као турбан Гумдана, а мрамор као његов појас. Грађевина се била одржала све до појаве ислама и вероватно је срушена у току борби које су учврстиле исламско господарење над Јеменом.