Тврђава Кастел

С Википедије, слободне енциклопедије
За остале употребе, погледајте Кастел (вишезначна одредница).
Тврђава Кастел
Тврђава Кастел, поглед са југозападне стране
Опште информације
МестоБања Лука
ОпштинаГрад Бања Лука
Ентитет Република Српска
Држава Босна и Херцеговина
Врста споменикатврђава
Време настанкаXVI вијек
Тип културног добранационални споменик

Тврђава Кастел се налази у Бањој Луци и представља најстарији историјски споменик у овом граду. Саграђена је на лијевој обали Врбаса, између данашњег Градског моста и ушћа ријеке Црквене. У прошлости Кастел је био јако војничко утврђење и штитио је котлину Врбаса од непријатељских налета, прије свега са сјевера. Тврђава је са свих страна опасана дебелим каменим зидовима, на којима су подигнуте пушкарнице и осматрачнице. У њеној унутрашњости, поред љетне позорнице, игралишта за дјецу и националног ресторана данас се налазе просторије Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске који ради од 1976. године.

Почетком 2012. године најављен је почетак радова на реконструкцији тврђаве Кастел[1][2]. Истраживањем бедема тврђаве током 2013. године пронађени су бројни предмети из 17. и 18. века, међу њима и једно потпуно очувано јаје.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Тврђава Кастел, јужна страна

На мјесту тврђаве Кастел су пронађени бројни остаци и предмети из времена Римског царства. Највјероватније су прво утврђење (Кастра) саградили Римљани у 2. вијеку. Кастра се налазила у граничном појасу између двије немирне илирске провинције Далмације и Паноније. Припадала је тадашњој Далмацији, као њен најсјевернији дио. Ово утврђење се могло налазити у југоисточном дијелу данашње тврђаве Кастел, гдје су се свакако налазиле и управне зграде, док су цивилни садржаји вјероватно били распоређени сјеверозападно од војног логора.

По досељавању Словена, тврђава је разорена и на њеном мјесту је настало словенско насеље градинског типа. У средњем вијеку нема поузданих података о овој локацији, а улогу Кастре тада преузима утврђени град који се налазио у јужном дијелу данашње Бање Луке.

Након турског освајања у 16. вијеку, Бања Лука је постала сједиште босанског санџака, а тврђава на ушћу Црквене важан војни и административни центар. Кастел се развијао и током 17. вијека, а своје коначне габарите је добио 1714. године за вријеме Нуман-паше Ћуприлића. Тада је проширен по угледу на равничарске тврђаве у Славонији. Тврђава је добила форму издуженог трапеза омеђеног бедемима, бастионима са кулама и подземним пролазима, док је воденим шанцем окружена са западне стране.

Године 1737. десила се најпознатија битка код тврђаве Кастел. Снажне аустријске јединице под командом генерала Хилденбургхаузена су продрле у долину Врбаса и у јулу мјесецу почеле опсједати Кастел. Међутим, док је аустријска војска ударала на тврђаву, изненада јој је ударио с леђа босански валија Али-паша Хекимоглу и до ногу потукао аустријску војску, која је имала огромне губитке.

У 19. вијеку Кастел је, као и друге тврђаве, изгубио војни значај који је раније имао.

Реконструкција тврђаве[уреди | уреди извор]

Реконструисани дио

Одлуком Европске уније да помогне из претприступних фондова у реконструкцији тврђаве, коначно је заустављено вишедеценијско пропадање Кастела. Обнова Цјелине 9 — прва фаза, је у великој мјери завршена у 2013. години а за читаву Цјелину 9 одобрено је 2,5 милиона евра. За Цјелину 2, чија је обнова планирана у 2014. из претприступних фондова Европске уније одобрено је 1,13 милиона евра.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јелена, Бјелица (1. 2. 2012). „Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела”. Глас Српске. Приступљено 28. 2. 2012. 
  2. ^ К, М (2. 2. 2012). „Ускоро реконструкција тврђаве „Кастел. РТРС. Приступљено 28. 2. 2012. 
  3. ^ „Бањалука: Нађено јаје из 17. века (Б92, 18. мај 2013)”. B92.net. 18. 5. 2013. Приступљено 3. 1. 2014. 
  4. ^ ЕУ спашава Кастел, Клик

Спољашње везе[уреди | уреди извор]