Текодонтосаурус

С Википедије, слободне енциклопедије

Текодонтосаурус
Временски распон: касни тријас
скелет текодонтосауруса
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Кладус: Dinosauria
Кладус: Saurischia
Подред: Sauropodomorpha
Породица: Thecodontosauridae
Lydekker, 1890
Род: Thecodontosaurus
Riley & Stutchbury, 1836
Типска врста
Thecodontosaurus antiquus
Morris, 1843
Синоними[1]


Текодонтосаурус („гуштер за зубима усађеним у зубне јаме (алвеоле)“) је род биљоједих диносауруса који су живели у касном тријасу (ретски период). Текодонтосаурус је један од најстаријих диносауруса. Многе врсте су именоване у роду али је сада призната само типска врста Thecodontosaurus antiquus.

Текодонтосаурус

Изглед[уреди | уреди извор]

Текодонтосаурус је имао релативно кратак врат са сразмерно великом главом и великим очима. Ходали су полуусправљено на задњим ногама док им је масиван реп (дужи од тела, врата и главе заједно) служио за одржавање равнотеже. Предњи удови су имали покретне шаке. Шаке и стопала су имала по пет прстију. Били су дуги око 1,2 м. Дужина највећих примерака је била око 2,5 м[2].

Занимљивости[уреди | уреди извор]

У научној студији објављеној 2001 год. геолози Александар Грубић и Михајло Галечић описују налазе фосилних трагова текодонтосауруса на Старој планини[3][4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ M.J. Benton, L. Juul, G.W. Storrs and P.M. Galton, 2000, "Anatomy and systematics of the prosauropod dinosaur Thecodontosaurus antiquus from the upper Triassic of southwest England", Journal of Vertebrate Paleontology 20(1): 77-108
  2. ^ Thecodontosaurus - Wikipedia
  3. ^ SCIndeks - Članak
  4. ^ http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/16158/dinosaurusi-su-ziveli-i-u-srbiji-ovo-mesto-bilo-je-njihov-raj

Литература[уреди | уреди извор]

  • Илустрована енциклопедија ПРИРОДА, „Вук Караџић”, Београд 1982