Тексас против Џонсона

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тексас против Џонсона
Seal of the United States Supreme Court.svg
Датум расправе: 21. март 1989.
Датум пресуде 21. јун 1989.
Пуни назив случаја Тексас против Грегорија Ли Џонсона
Пресуда
Закон који криминализује скрнављење америчке заставе крши одредбе првог амандмана Устава Сједињених Америчких Држава.
Чланови суда
Вилијам Ренквист, Ентони Кенеди, Антонин Скалија, Џон П. Стивенс, Сандра Деј О'Конор, Хари Блекман, Бајрон Вајт, Тергуд Маршал, Вилијам Џ. Бренан
Већинско мишљење: Бренан, придружили се: Маршал, Блекман, Скалија, Кенеди
Издвојено сагласно мишљење Кенеди
Издвојено несагласно мишљење: Ренквист, придружили се: Вајт, О'Конор
Издвојено несагласно мишљење Стивенс
Примењено право
Устав Сједињених Америчких Држава, амандман I

Тексас против Џонсона (engl. Texas v. Johnson) је назив процеса пред Врховним судом Сједињених Америчких Држава из 1989. у којем је Суд донео пресуду да су закони који забрањују скрнављење америчке заставе, а који су били на снази у 48 од 50 савезних држава, у супротности са првим амандманом Устава Сједињених Америчких Држава. Овакво мишњење подржало је 5 судија, док је њих 4 било против.

Паљење заставе које је извршио Грегори Ли Џонсон, а због чега је ухапшен, представља, по мишљењу суда, облик „заштићеног говора“ према првом амандману устава. Већинско мишљење написао је судија Вилијам Џ. Бренан.

Заштита коју пружа први амандман, по мишљењу суда, не завршава се само на изговореној и написаној ријечи. Суд је тиме одбацио аргументацију да паљење заставе не може бити окарактерисано као говор (с обзиром да први амандман штити само говор). Оно што је битно да би се неки поступак окарактерисао као говор је намјера да се тим поступком пренесе одређена порука, као и постојање вјероватноће да ће та порука бити схваћена од стране оних који је виде.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]