Тексашки масакр моторном тестером: Почетак

С Википедије, слободне енциклопедије
Тексашки масакр моторном тестером 6: Почетак
Постер филма
Посведочите рођењу страха.
Изворни насловThe Texas Chainsaw Massacre: The Beginning
ИМДБ 5,8/10 (65 845 гласова)
Жанрхорор
слешер
РежијаЏонатан Либесман
СценариоШелдон Тарнер
ПродуцентМајкл Беј
Мајк Флајс
Тоб Хупер
Ким Хенкел
Ендру Форм
Бред Фулер
ПричаШелдон Тарнер
Дејвид Ску
Темељи се наТексашки масакр моторном тестером Тоба Хупера и Кима Хенкела
Главне улогеЏордана Брустер
Тејлор Хендло
Диора Берд
Мет Бомер
НараторЏон Ларокет
МузикаСтив Јаблонски
Директор
фотографије
Лукас Етлин
МонтажаЏонатан Чибнал
Продуцентска
кућа
Next Entertainment
Platinum Dunes
ДистрибутерNew Line Cinema
Година2006.
Трајање91 минута[1]
ЗемљаСједињене Америчке Државе САД
Језикенглески
Буџет16 милиона долара[2]
Зарада51,8 милиона долара[2]
НаградеНоминације за Награду Сатурн за најбољу шминку и за Награду Емпајер за најбољи хорор филм године
Претходни
Следећи
IMDb веза

Тексашки масакр моторном тестером 6: Почетак (енгл. The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning) је амерички слешер хорор филм из 2006, режисера Џонатана Либесмана и продуцената Мајкла Беја и Тоба Хупера са Џорданом Брустер, Метом Бомером, Тејлором Хендлијем и Диором Берд у главним улогама. Преднаставак је филма Тексашки масакр моторном тестером 5 и други у модернизованом поглављу франшизе.

Оригинални поднаслов филма је био Порекло. Продукцијска кућа New Line Cinema морала је да издвоји преко 3 милиона долара како би задржала права на франшизу, пошто је, након огромног успеха претходног филма, Dimension Films понудила велику своту новца да преузме права.

Филм је добио веома помешане критике, од оних који су тврдили да је најбољи филм у серијалу после оригинала[3], до номинације за Златну малину у категорији најлошијих наставака и преднаставака. Генерално, филм је далеко боље прихватила публика него критичари. Зарадом од 51,8 милиона долара заузима 2. место на листи финансијски најуспешнијих филмова у серијалу (одмах иза петог дела), али се налази и на истом месту уколико се посматра висина буџета (одмах иза седмог дела).

2013. снимљен је и седми филм у серијалу, али он није имао никакве везе са петим и шестим, већ је причу вратио на дешавања из оригинала.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

1939. у Тексасу, жена умире на порођају у кланици, у којој је радила. Њен бездушни шеф баца бебу у контејнер и оставља је да умре. Дечака убрзо проналази Луда Меј Хјуит, даје му име Томас и одгаја га као сопственог сина. Тридесет година касније, Томас моторном тестером убија шефа који га је бацио у смеће, и тиме започиње свој крвави пир под псеудонимом „Ледерфејс”. Њему помаже Лудин биолошки син, Чарли Хјуит, који убија локалног шерифа у узима његов идентитет, те постаје познат као „шериф Хојт”.

У међувремену, браћа Ерик и Дин Хил, путују по Тексасу са својим девојкама, Криси и Бејли, с намером да се прикључе Вијетнамском рату (упркос Диновом оклевању). Када доживе саобраћајни незгоду, до њих долази шериф Хојт и одређује их за нове жртве своје канибалистичке породице.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џордана Брустер Криси
Мет Бомер Ерик Хил
Тејлор Хендли Дин Хил
Диора Берд Бејли
Ли Тергесен Холден
Р. Ли Ерми Чарли Хјуит „шериф Хојт”
Маријета Марич Луда Меј Хјуит
Алисон Марич млада Луда Меј
Ендру Брињарски Томас Хјуит Марфи „Ледерфејс”
Теренс Еванс Монти Хјуит
Лесли Калкинс Слоун Марфи - Ледерфејсова мајка
Кејти Ламкин Лудина сестра - жена са чајем
Тим де Зарн власник кланице
Сија Батен Алекс
Лу Темпл шериф Винстон
Лин Шеј

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Неуспели наставак[уреди | уреди извор]

У јануару 2007. продуценти Бредли Фулер и Ендру Форм изјавили су, испред продукцијске куће Platinum Dunes, да компанија неће радити и трећи филм у рибутованом делу франшизе, како је претходно било најављено.[4]

Финална девојка[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Овај филм је редак примерак слешер филмова у којима финална девојка, Криси (тумачи је Џордана Брустер), не успева да преживи. И поред тога, Криси је веома популарна и обожавана међу фановима серијала, као и хорор филмова генерално.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING (18)”. British Board of Film Classification. 3. 10. 2006. Приступљено 19. 1. 2016. 
  2. ^ а б „The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006) - Box Office Mojo”. Box Office Mojo.com. Box Office Mojo. Приступљено 19. 2. 2016. 
  3. ^ Најбољи филм у серијалу, после оригинала
  4. ^ „Platinum Dunes Talks 'Texas 3', Upcoming Slate”. Bloody Disgusting. The Collective. 6. 1. 2007. Архивирано из оригинала 6. 7. 2008. г. Приступљено 9. 9. 2008. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]