Текстилна индустрија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је тренутна верзија странице коју је уредио 109.92.105.19 (разговор) у 15:12, 16. новембар 2018. (→‎Литература). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији.

(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Текстилни материјали (с лева на десно: ткани памук, смото, штампани памук, платно, филц, сатен, свила, платно, поливинил)

Текстилна индустрија је грана индустрије која се бави прерадом влакнастих сировина и израдом тканина, плетених производа и предива. Ослања се пољопривредну производњу из које црпи потребне сировине: вуна, лан, памук, свила, јута и др. Ово је једна од најстаријих индустријских грана. Крајњи продукт производње су одећа и разне врсте тканина.

У Србији постоји неколико фабрика које се баве овом делатношћу: Индустрија одеће Први мај Пирот, Текстилна индустрија Београд, Азаро, Синтелон, Бачка Паланка, Брусјанка, Брус, Лисца и др.

Подела сировина[уреди]

Сировине које се користе у текстилној индустрији према пореклу се могу поделити на:

Сировинска база у Србији је веома слаба па се тако увози 79% вуне, 95% памука и 100% јуте, за потребе домаће производње. Гаји се конопља на малим површинама и са скромним приносима на Косову и у Поморављу и памук у Војводини и Неготинској крајини.

Подела текстилне индустрије[уреди]

Текстилна индустрија се према материјалу коју се користи у главном поризводном процесу може поделити на:

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд

Спољашње везе[уреди]