Теодора Косара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Теодора Косара
Књегиња Косара загледа краља Владимира у тамници (око 990).jpg
Теодора Косара у посети Јовану Владимиру у тамници у Преспи
Место смрти манастир Свете Марије Крајунске
Дукља
Гроб манастир Свете Марије Крајунске
Династија Кометопули
Отац Самуило
Мајка Косара Бугарска
Супружник Јован Владимир
кнегиња Дукље
Период 1000-1016

Теодора Косара била је бугарска принцеза и дукљанска краљица.

Биографија[уреди]

Теодора Косара је била ћерка бугарског цара Самуила и краљице Агате. Године 998. Самуило покреће поход против дукљанског кнеза Јована Владимира и успева да га зароби. Јован је одведен у двор у Преспи где је бачен у тамницу. Тамо се упознао са Теодором која се заљубила у њега и која се, уз Самуилову сагласност, удала за дукљанског кнеза.

Летопис Попа Дукљанина наводи Теодорину тугу због мужевљеве смрти: "Жена блаженог Владимира плакала је великим плачем, више него што се може исказати, много дана. Гледајући, пак, цар чудесна дела која Бог тамо чињаше, доста се уплаши и наведен кајањем, дозволи својој рођаци да узме његово тело и однесе".

Владимирове мошти пренете су у манастир Свете Марије Крајунске на падинама црногорске планине Румије где су сахрањене. Према летопису Дукљаниновом, Марија се након Владимирове смрти замонашила и до краја живота живела побожно. Умрла је у истој цркви у којој је Владимир сахрањен. Сахрањена је код ногу свога мужа.

Према наводима неких историчара, Косара и Владимир су имали ћерку која је касније постала жена кнеза Војислава. Њено име се не зна.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Историја Срба - Владимир Ћоровић