Оштролисни пасуљ

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Тепари)

Оштролисни пасуљ
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. acutifolius
Биномно име
Phaseolus acutifolius
A.Gray, 1852
Синоними[1][2]
  • Phaseolus acutifolius var. tenuifolius A.Gray
  • Phaseolus tenuifolius (A. Gray) Wooton & Standl.

Оштролисни пасуљ[3] или тепари пасуљ (Phaseolus acutifolius), једногодишња је зељаста биљка из рода Phaseolus, која припада породици бобова (Fabaceae). Аутохтона је врста југозападних делова Сједињених Држава и Мексика, а на том подручју се узгајала још у претколумбовско доба.

Врста је јако отпорна на суше и са успехом се узгаја на подручјима са мање од 400 мм падавина на годишњем нивоу. Данас се комерцијално узгаја у полупустињским подручјима, почев од Аризоне, преко Мексика, на југ све до Костарике. Узгаја се због свог јестивог семена.

Опис таксона[уреди | уреди извор]

Тепари пасуљ је једногодишња зељаста биљка у форми пузавице која може да нарасте и до 4 метра у дужину. Листови су примарно сложени, непарно перасти и троделни. На лисној дршци се углавном налазе по три засебне лиске срцастог компактног облика, зашиљене при врху.

Цветови су моносиметрични, ситни и јављају се у гроњама са 2 до 6 појединачних цветова. Обично су беле боје, а круница је и неколико пута дужа од чашице. Врсте које се гаје у пустињи Сонори цветају након летњих киша, обично почетком августа, док плодови дозревају у сушном периоду, углавном током октобра.

Плод је махуна у којој се налази по неколико семена које може бити различитих боја, дужине између 7 и 10 милиметара. Семе је пљоснато, округласто и лако ломљиво. Плодови дозревају у периоду између 60 и 120 дана од клијања биљке. Размножава се искључиво путем семена које лако клија.[4]

Тепари пасуљ је једна од најотпорнијих легуминоза на сушне услове, али ипак захтева довољно влаге у фази клијања. Јако је отпоран на болести, изузев у условима високе влажности.

У прошлости је представљао једну од главних намирница америчког аутохтоног становништва, и обично се узгајао у повремено плавним речним коритима (криковима) заједно са кукурузом и бундевом. Ове три биљке заједно се називају и „трима сестрама” јер садрже готово све најважније нутритијенте неопходне у исхрани.

Данас се тапари пасуљ узгаја у разним варијететима широм света, а најважнија подручја узгоја су у северном Мексику.

Фармакологија[уреди | уреди извор]

На основу истраживања спроведених у институтима у Сједињеним Државама и Мексику утврђено је да лектини који се налазе у тепарију имају позитивне реакције током хемотерапија у третманима разних врста канцера.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Plant List, Phaseolus acutifolius
  2. ^ Tropicos, Phaseolus acutifolius
  3. ^ Проф. др. Жарко М. Илин. „Повртарство” (PDF). polj.uns.ac.rs. стр. 31. 
  4. ^ „Phaseolus acutifolius A. Gray”. PROTA4U. Архивирано из оригинала 20. 12. 2016. г. Приступљено 3. 12. 2016. 
  5. ^ „Tepary Bean”. Agro Products. Архивирано из оригинала 06. 07. 2012. г. Приступљено 8. 7. 2012. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]