Тепих-бомбардовање

С Википедије, слободне енциклопедије
14. маја 1940. у 13:22, немачки бомбардери су уништили Ротердам, где је убијено 814 цивила

Тепих-бомбардовање има за циљ да нанесе што већу штету на изабраној површини. Тепих-бомбардовање се постиже испуштањем великих количина бомби без навођења, што представља супротност у односу на гађање бункера или аеродрома где се има само једна мета. Код тепих-бомбардовања нема одабране мете већ је циљ нанети што већу штету и зато се ова врста бомбардовања још назива бомбардовање комплетног разарања.[1]

За време Другог светског рата[уреди | уреди извор]

За време Другог светског рата ова врста бомбардовања је коришћена током немачких напада на Британију, где су поред војних циљева гађана и цивилна насеља. Ову тактику Немачка примењује кроз цео рат како би се дала предност пешадији и могућност брзе победе без отпора на чему се и заснивала операција Блицкриг. Исту тактику почињу да примењују и Савезници, у почетку током кампању у Тунису где је авијација дала подршку копненим трупама, а касније и током искрцавања у Нормандији.[2]

Рат на Пацифику[уреди | уреди извор]

На Пацифику тепих-бомбардовање је интензивно коришћено у бомбардовању цивилних циљева у Јапану. У ноћи 9-10. марта 1945. супертешки бомбардери су усмеравани на најгушћe насељене цивилне секторе Токија. У овим нападима је погинуло 100 хиљада становника Токија, многи су остали без крова над главом. До бацања атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у девет месеци бомбардовања погинуло је 580 хиљада цивила. Најтеже су поред Токија погођени Осака, Нагоја и Кобе.

Бомбардовање Београда у Другом светском рату[уреди | уреди извор]

У бомбардовању Београда 6. априла 1941 [3] у 6:30 ујутру примењено је тепих-бомбардовање. У овом нападу немачка авијација је користила 234 бомбардера и 120 ловаца и бацила 440 тона бомби. Приликом напада разорен је већи део Београда и погинуло је 2.274 цивила.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Keane, Michael (2005). Dictionary of modern strategy and tactics. Annapolis (MD): Naval Institute Press. стр. 30—31. ISBN 1-59114-429-9. 
  2. ^ Primoratz, edited by Igor (2010). Terror from the sky : the bombing of German cities in World War II (1. publ. изд.). New York: Berghahn Books. стр. 45—53. ISBN 1-84545-687-4. 
  3. ^ Историја за 8 разред, уџбеник за основну школу

Спољашње везе[уреди | уреди извор]