Термални извор

С Википедије, слободне енциклопедије
Гејзир на Исланду

Термални извор, извор топле воде или извор лековите термалне воде посебна је врста извора, из којег извире топла вода која је често обогаћена минералима.


Дефиниција термалног извора означава да вода мора бити најмање 8,3 °C топлија од околне температуре ваздуха. Вода зе загрева продором кроз пукотине знатне дубине, где се због близине магме загрева или због вулканизма близу земаљске површине.

Уколико се због високе температуре вода претвара у пару и продире до површине, настаје гејзир. Термална вода се користи за грејање, здравствени туризам или за рекреацију. Тренутно се највише геотермалне енергије користи у Исланду, где се људи често могу купати у врућим језера, без обзира на хладну климу. Термални извори се користе за лечење различитих болести као што су углавном болести коже, на коју минерални састав воде може имати благотворно дејство.

Термални извори се користе за лечење од давних античких времена.

Термални извори у Србији[уреди | уреди извор]

Најтоплије изворе минералне воде у Европи има Врањска бања.

Већина извора ове бање има температуру око 90 степени а постоје и отвори из којих избија водена пара која има температуру од чак 111 степени. Ту је још Јошаничка Бања са водом која има температуру од 78,5 степена, Сијаринска Бања 72 степена, Луковска бања 69 степени, Куршумлијска Бања 63 степена.

Референце[уреди | уреди извор]