Тесна кожа (филмски серијал)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Тесна кожа је филмски серијал за који су сценарио писали Синиша Павић, Љиљана Павић и Милан Живковић.

Пр­ви филм овог ци­клу­са сни­мљен је 1982. године а због велике популарности су снимљени наставци. [1] Овај серијал је прославио глумце Николу Симића и Милана Гутовића. Филм Тесна кожа 1 је био најгледанији у свим градовима Југославије а само у Београду је имао 505.000 гледалаца. [2]

Званични филмови[уреди]

Званични филмови серијала немају посебне називе већ се сваком наставку додаје следећи редни број.

Тесна кожа[уреди]

Референт Мита свакодневно се суочава са гужвом у кући и на послу.Најмлађег сина мучи школа и снови о половној хонди, старији је вечити апсолвент астрономије, а ћерка дипломирани правник која безуспешно трага за запослењем. Свако тражи своје а његова мала плата је недовољна за све породичне прохтеве. На послу цвета корупција и влада општи хаос а спортска прогноза му је последња нада која би му помогла да се извуче из тесне коже.

Тесна кожа 2[уреди]

Димитрије Пантић приликом судара упознаје Турчина који је на пропутовању по Југославији. Тада добија идеју да сагради мотел за све Турке који пролазе по земљи. Одлази са Шојићем у Словенију да убеди Словенце да финансирају градњу мотела. Директор Шојић жели да осујети Пантићев план, па Турчину у поверењу саопштава да је Пантић хомосексуалац. Међутим, изазваће супротан ефекат јер је и Турчин хомосексуалац. Долази до низа комичних ситуација док Пантић не схвати о чему се ради. Шојић, на другој страни, паре од разних махинација даје љубавници на чување а имовину препише на жену, како би се осигурао. На крају, и жена и љубавница га преваре. И на самом крају, Пантић и Шојић нађу се у затвору - сваки из свог разлога.

Тесна кожа 3[уреди]

Димитрије Мита Пантић, је службеник у једном београдском предузећу. Он једног дана у трамвају губи своју ташну са пословним пројектима, а проналази идентичну са девизама. Тај догађај је унео многе обрте у његовој породици, али и на послу. Директор предузећа, Срећко Шојић, планира да помоћу тих девиза врати Ђолету дуг. Пантић, међутим, одлучује да паре врати правом власнику. Али, од њега не добија очекивану награду. Онда долази до обрта којим су сви изненађени.

Тесна кожа 4[уреди]

Димитрије Пантић поводом 35 година рада његовог предузећа добија плакету и сат. Међутим, он се нада унапређењу. У то време, његов директор Шојић, склапа договор са Ђолетом и господином Трпковићем о томе да упропасти предузеће и пошаље га на лицитацију, односно продају, и тиме себи обезбеди новац. Пантић касније добија отказ и ради као приватни детектив за једну агенцију. Сасвим случајно, он на задатку сазнаје Шојићев план. Он му то саопштава сутрадан, и уцењује га, али од унапређења у предузећу и даље није било ништа.

Главни ликови[уреди]

Редовни ликови у наставцима овог филмског серијала били су:

Лик Филм Серија
Тесна кожа 1
(1982.)
Тесна кожа 2
(1987.)
Тесна кожа 3
(1988.)
Тесна кожа 4
(1991.)
Тесна кожа: Новогодишњи специјал
(1992.)
Бела лађа
(2006−12)
Димитрије Пантић Никола Симић Петар Краљ
Срећко Шојић Милан Гутовић Милан Гутовић
Персида Пантић Ружица Сокић Љиљана Драгутиновић
Бранко Пантић[note 1] Гојко Балетић Миленко Заблаћански
Мира Пантић Даница Максимовић Даница Максимовић Мина Лазаревић
Александар Пантић[note 2] Александар Тодоровић Ненад Јездић
Митина мајка Рахела Ферари
подстанарка Сузана Јелица Сретеновић
Јапанац Ирфан Менсур
Mелита Савић Нада Војиновић
Оливер Недељковић Владан Живковић
Певачица Лепа Брена Сузана Перовић Зорица Марковић Снеки
Џорџ Војислав Брајовић
Мустафа Кајгани Јосиф Татић
Лепа Шојић Снежана Савић
Лујо Борис Дворник
Глишић Душан Почек Душан Почек
Сотир Миливојевић-Ђубре Велимир Бата Живојиновић
Радивоје Раћа Срећковић Жика Миленковић
Симка Миливојевић Јелисавета Саблић
Митина тетка Оливера Марковић
Блажо Милутин Караџић
Трпковић Власта Велисављевић
Стојиљко Стојиљковић-Рамбо Слободан Нинковић
Милорад Ташко Начић
Момир Никола Којо
Миле Звонко Миленковић
Слађана Весна Малохоџић-Чермак
Нићифор Којић Јован Радовановић
Ленче Радмила Савићевић
Слађана Савић Дубравка Мијатовић
Тихомир Стојковић Предраг Смиљковић
Баћко Бојић Бранимир Брстина
Јанићије Јањић Милан Васић
Лазар Хаџиздравковић Предраг Ејдус

Филмови[уреди]

постер двд Филм Премијерно емитовање Сценарио Режија Певају [3]
Tesna koža original.jpg Tesna koza 1.jpg Тесна кожа 1 24. септембар 1982. Синиша Павић, Љиљана Павић Мића Милошевић Лепа Брена
Tesna koža 2 original.jpg Tesna koza 2.jpg Тесна кожа 2 9. новембар 1987. Милан Живковић, Синиша Павић, Љиљана Павић Милан Живковић Сузана Перовић и Рокери с Мораву
Tesna koža 3 original.jpg Tesna koza 3.jpg Тесна кожа 3 8. август 1988. Синиша Павић, Љиљана Павић Александар Ђорђевић Зорица Марковић
Tesna koza 4.jpg Тесна кожа 4 28. новембар 1991. Синиша Павић, Љиљана Павић Милан Живковић Снежана Бабић Снеки
Тесна кожа Новогодишњи специјал.jpg Тесна кожа: Новогодишњи специјал 31. децембар 1992. Синиша Павић Александар Ђорђевић
Tesna koža 5 (scena).jpg Тесна кожа 5 2013. Милан Живковић Милан Живковић Јелена Розга
Тесна кожа 6 2014. Милан Живковић Милан Живковић Наташа Марковић

Незванични филмови и серије[уреди]

Пре Тесне коже 1981 је сниман филм Лаф у срцу у коме се као епизодни лик појављује Срећко Шојић, један од главних ликова будуће Тесне коже. Стекао је велику популарност као директор једног предузећа, наставио је да га игра и у Тесној кожи.

После четвртог филма Тесне коже сниман је новогодишњи специјал познат као Пантић и Којић трче почасни круг, емитован је за нову годину 31. децембара 1992. где је Никола Симић као и у свим осталим деловима поново играо Пантића, док је новог директора предузећа играо Јова Радовановић. Зашто се Милан Гутовић није појавио у овом филму је непознато широј јавности.

Индиректни наставак филмског серијала представља серија Бела лађа снимана и емитована од 2006. до 2012. Милан Гутовић је поново глумио Срећка Шојића док је улогу Димитрија Пантића уместо Николе Симића преузео је Петар Краљ. Из јавности непознатих разлога породицу Пантић је играла нова глумачка екипа.

Продукција Тесне коже 5[уреди]

Милан Гутовић и Слободан Ћустић у филму Тесна кожа 5

Синиша Павић је снимање Тесне коже 5 најавио 2004. године [4] у филму је требало да пева Сека Алексић. [5] али је дошло до судског спора око ауторских права између Синише Павића и Милана Живковића и филм није снимљен, па је Синиша Павић уз мање измене сценарија снимио телевизијску серију Бела лађа [6] са новом глумачком екипом. Године 2011. продукцијска кућа Гама ентертејмент груп најављује снимање филмова Тесна кожа 5 и Тесна кожа 6, и поново долази до судског спора око ауторских права. [7] Продукција је променила назив филма у Бесна кожа. [8] После вишемесечног одлагања премијера петог дела је заказана за крај 2014. године, али је филм отказан.

Судски спор[уреди]

Први судски спор око овог серијала је био 1991,тада се Синиша Павић сукобио са продукцијом Гама ентертејмент груп јер су по Павићевим речима снимали филм Тесна кожа 4 без његовог знања а његов сценарио изменили. Синиша Павић је снимање Тесне коже 5 најавио 2004. године али због новог судског спора филм није снимљен уз мање измене сценарија снимио је телевизијску серију Бела лађа. У октобру 2011. Павић је са РТС и Кошутњак филмом потписао уговор о новом филму и четири епизоде ТВ серије а Гама ентертејмент груп је изашла са најавом истог пројекта. Продуцент Александар Младеновић је окупио оригиналну глумачку поставу и почели да снимају. Павић је затим изјавио да му не пада на памет да снима филм и поново долази до судског спора око филма и ауторских права. Продукција Гама користи радни назив филма Бесна кожа и наставља снимање.

Планирано је да се осим два филма снима и телевизијска серија од дванаест епизода.Међутим после четврте епизоде Прва српска телевизија је одустала од сарадње,те је због тога продукција Гама и са њима у судском спору.


Гледаност и зарада[уреди]

Тесна кожа је најгледанији филмски серијал у историји југословенске кинематографије. Док се за најгледанији српски филм сматра Зона Замфирова који су уједно и остварили највећу зараду у домаћој кинематографији до сада.

Емитовање[уреди]

Због велике гледаности и популарности филмови су емитовани више пута на различитим телевизијама. За време премијерног емитовања Беле лађе на РТС први пут се овај серијал емитовао као телевизијска серија на телевизији Пинк у неколико подељених епизода на шта је сценариста Синиша Павић изјавио да немају право на такво емитовање без његове дозволе.

Награде[уреди]

Милан Гутовић је у новембру 2014. године добио награду коју му је доделио најгледанији македонски естрадни ТВ магазин – Бекстејџ (Backstage), који се свакодневно емитује на првом каналу Македонске радио телевизије, за улогу Срећка Шојића из Тесне коже, који је најрепризиранији страни филм у земљи и највећи филмски фаворит македонске публике.[9]

Промена имена улога кроз серијал[уреди]

 • Оливера Викторовић је у првом делу тумачила ученицу у школи, а у четвртом делу продавачицу Тању.
 • Михајло Бата Паскаљевић се у другом делу појавио као купац Шојићеве куће, а у четвртом делу као пензионер са шахом у парку.
 • Милица Милша је у другом делу играла манекенку, а у трећем дактилографкињу у Шојићевом предузећу.
 • Власта Велисављевић је у другом делу тумачио Шојићевог адвоката Мићка, а у четвртом делу се појавио као господин Трпковић.

Локације[уреди]

Кућа из Тесне коже 1 у којој живе Пантићи налази се у улици Војводе Добрњца бр 38 близу Ботаничке баште.

Занимљивости[уреди]

Напомене[уреди]

 1. ^ Име Бранка Пантића је у серији "Бела лађа" било Маринко.
 2. ^ Име Александра Пантића је у серији "Бела лађа" било Благоје.

Референце[уреди]

 1. ^ Тесна кожа - домаћи филм, Приступљено 25. 4. 2013.
 2. ^ Како су српске комедије, посебно оне из осамдесетих, постале најгледаније у екс-Ју државама („Данас“19. март 2012.), Приступљено 25. 4. 2013.
 3. ^ Јелена Розга Потврђено: Розга ће да залуди Шојића!, Приступљено 25. 4. 2013.
 4. ^ Тесна кожа Нова „кожа“ још теснија („Глас јавности“, 16. мај 2004.), Приступљено 25. 4. 2013.
 5. ^ Снимање петог наставка култне домаће комедије „Тесна кожа 5%" почиње у октобру („Глас јавности“, 8. септембар 2004.), Приступљено 25. 4. 2013.
 6. ^ Тужба против Павића („Правда“, 28. октобар 2011.), Приступљено 25. 4. 2013.
 7. ^ Спор око припреме новог наставка филма „Тесна кожа“ („Блиц“, 29. октобар 2011.), Приступљено 25. 4. 2013.
 8. ^ Пресуда без доказа („Правда“, 18. јануар 2012.), Приступљено 25. 4. 2013.
 9. ^ „Lane Gutović proglašen za najpopularniji strani TV lik u Makedoniji, Maja Odžaklijevska nacionalni umetnik!”. pressonline.rs. Приступљено 17. 11. 2014. 
 10. ^ Умало „Пантићева седмица“: Извучено чак шест бројева из лото комбинације у „Тесној кожи“! („Свет“ 14. мај 2012.), Приступљено 25. 4. 2013.
 11. ^ Срећко Шојић поново и у петом делу Тесне коже („Блиц“, 17. децембар 2011.), Приступљено 25. 4. 2013.
 12. ^ „Željko Šašić kao Sneki”. blic.rs. Приступљено 17. 11. 2014. 
 13. ^ „Pogledajte zašto svi pričaju o nastupu Baneta Mojićevića”. novosti.rs. Приступљено 17. 11. 2014.