Техника четири трансфера по циклусу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Comparison between single data rate, double data rate and quad data rate.

Четворострука брзина преноса података (или quad pumping) је техника комуникације сигнала, при чему се подаци преносе на четири тачке у тактном циклусу: на растући и опадајући обод, и на две средње тачке између њих. Средње тачке су дефинисане другим циклусом који се разликује од првог за 90°. Циљ је да испоручи четири бита по линији сигнала у току једног циклуса.[1]

У систему четвороструке брзине преноса података, линије података раде на дуплој фреквенцији тактног сигнала. Ово је супротно системима двоструке брзине преноса података где осцилатор и линије података раде на истој фреквенцији.

QDR је уведена од стране компаније Intel у њиховом Виламет језгру Pentium 4 CPU, а тренутно је заступљена у Atom, Pentium 4, Celeron, Pentium D, и Core 2 Процесорских опсега. Ова технологија је омогућила Intelu да произведе чипсетове и микропроцесоре који могу да комуницирају једни са другима брзинама које су стандардне у FSB технологији која ради између 400 MT/s и 1600 MT/s, док је одржава и тако ствара стабилнију стварну тактну фреквенцију од 100 MHz до 400 MHz.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Lee Penrod (2007-08-21). „Understanding System Memory and CPU speeds: A layman's guide to the Front Side Bus (FSB)”. directron.com. Приступљено 2015-01-30. 
  2. ^ Thomas Soderstrom (2006-07-26). „Quad Data Rate Northbridge Technologies (S478, S775)”. tomshardware.com. Приступљено 2014-01-09.