Тилапија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Тилапија (Tilapia)
Fresh tilapia.jpg
Нилска типалија, Oreochromis niloticus niloticus
Научна класификација
Царство:
Животиње (Animalia)
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Зракоперке Actinopterygii
Ред:
Perciformes
Породица:
Cichlidae
Родови

Oreochromis A. Günther, 1889.
Sarotherodon W. P. E. S. Rüppell, 1852.
Tilapia Andrew Smith, 1840.

Тилапија (лат. Tilapia) је врста тропске рибе. Назив тилапија је заједничко име за различите врсте три рода: Tilapia, Sarotherodon и Oreochromis. Оне су део фамилије циклида (Cichlidae). Сам назив тилапија највероватније потиче од афричке бехуана речи "thiape" што значи риба. Она је аутохтона афричка риба и гајила се на тим просторима и пре 3.000 година. После Другог светског рата њена производња се проширила на Азију и остатак света.

Ранија систематика је рибе из ова три рода сврставала у род Tilapia. Али су новија научна сазнања утицала на промену која је изведена према њиховом репродуктивном понашању.

Врсте из рода Tilapia полажу јаја на подлогу у гнезда а затим оба родитеља чувају и бране јаја и младе. Најпознатије су:Црвеногруда (Tilapia rendaii), Црвеностомачна (Tilapia zillii), Зебра тилапија (Tilapia buttikoferi)и др.

Врсте из родова Oreochromis и Sarotherodon су "mouthbrooders", што значи да врше инкубацију икре у устима (одмах након оплођења у гнезду родитељи узимају икру у уста и држе је неколико дана).

Већина врста рода Sarotherodon су "biparental mouthbrooders", што значи да оба родитеља узимају јаја у уста, рецимо Sarotherodon galilaeus -Манго тилапија. А поједине као што је Sarotherodon melanotheron су "parental mouthbrooders"- само мужјаци брину о јајима и млађи.

Све врсте рода Oreochromis су "maternal mouthbrooders", односно само женке узимају јаја и инкубирају их у устима. Мужјаци се обично за то време скупљају у групе, где врше ритуално „одмеравање снага“, ишчекујући ново парење са женкама.

Најпознатије су: O. niloticus niloticus (Нил тилапија), O.mossambicus (Мозамбик тилапија), O.aureus (Плава тилапија), O.urolepis hornorum (Хорнорум тилапија).

Данас готово све економски значајне врсте тилапија које се гаје у аквакултури припадају роду Oreochromis, а убедљиво најзаступљенија је нилска тилапија O.niloticus са 85%.

Врсте[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]