Пређи на садржај

Тилапија

С Википедије, слободне енциклопедије
Тилапија (Tilapia)
Нилска типалија (Oreochromis niloticus niloticus)
Нилска типалија (Oreochromis niloticus niloticus)
Научна класификација
Царство: Животиње (Animalia)
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Зракоперке (Actinopterygii)
Ред: Perciformes или
Cichliformes
Породица: Cichlidae
Потпородица: Pseudocrenilabrinae
Племена и родови
 • I класификација:
Род Tilapia Andrew Smith, 1840.
 • II класификација:
Род Oreochromis A. Günther, 1889.
Род Sarotherodon W. P. E. S. Rüppell, 1852.
Род Tilapia Andrew Smith, 1840.
 • III класификација:
Племе Coelotilapini
Племе Coptodonini
Племе Heterotilapini
Племе Oreochromini
Племе Pelmatolapiini
Племе Tilapiini
 • Види одељак Врсте за детаљније објашњење

Тилапија (лат. Tilapia) је народни назив стотинак врста циклида (Cichlidae) из племена Coelotilapini, Coptodonini, Heterotilapini, Oreochromini, Pelmatolapiini и Tilapiini (раније су све биле сврстане у племе Tilapiini). Економски најзначајније врсте припадају племенима Coptodonini и Oreochromini.[1] Тилапије су аутохтоне афричке врсте и гајене су на тим просторима и пре 3.000 година. После Другог светског рата производња се проширила на Азију и остатак света.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Сам назив тилапија изведен је од имена рода Tilapia, које највероватније потиче од латинизоване цванске речи „thlapi” што значи риба.[2] Род је 1840. именовао шкотски зоолог Ендру Смит.[3]

Врсте[уреди | уреди извор]

Ранија систематика је све врсте тилапија сврставала у род Tilapia.[1] Али су новија научна сазнања утицала на промену која је изведена према њиховом репродуктивном понашању, па је део врста издвојен у родове Oreochromis,[4] и Sarotherodon.[5] Међутим, након ове измене било је очигледно да је род Tilapia и даље поли– или парафилетски.[6] Због тога је 2013. извршена велика рекласификација врста које су сврставане у род Tilapia, па су многе пребачене у неколико других родова. Последично, ниједна од економски најзначајнијих врста није остала у роду Tilapia, већ су смештене у родове Coptodon, Oreochormis и Sarotherodon.[1]

Пре најновије измене врсте су према њиховом репродуктивном понашању дељена на три рода:

 • Врсте из рода Tilapia полажу јаја на подлогу у гнезда, а затим оба родитеља чувају и бране јаја и младе. Најпознатије су: црвеногруда (Tilapia rendaii), црвенотрба (Tilapia zillii), зебраста тилапија (Tilapia buttikoferi) и др.
 • Врсте из родова Oreochromis и Sarotherodon су „усташице”, што значи да врше инкубацију икре у устима (одмах након оплођења у гнезду родитељи узимају икру у уста и држе је неколико дана).
  • Већина врста рода Sarotherodon су „двородитељске усташице”, што значи да оба родитеља узимају јаја у уста, рецимо Sarotherodon galilaeus - Манго тилапија. А поједине као што је Sarotherodon melanotheron су „једнородитељске усташице” - само мужјаци брину о јајима и млађи.
  • Све врсте рода Oreochromis су „једнородитељске усташице”, односно само женке узимају јаја и инкубирају их у устима. Мужјаци се обично за то време скупљају у групе, где врше ритуално „одмеравање снага“, ишчекујући ново парење са женкама.

Најпознатије су: O. niloticus niloticus (нилска тилапија), O. mossambicus (мозамбичка тилапија), O. aureus (плава тилапија), O. urolepis hornorum (Хорнорум тилапија).

Данас готово све економски значајне врсте тилапија које се гаје у аквакултури припадају роду Oreochromis, а убедљиво најзаступљенија је нилска тилапија O. niloticus са 85%.

Врсте према старијој класификацији[уреди | уреди извор]

Неке од врста тилапија према старијој класификацији:

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б в Andreas R.Dunz; Ulrich K.Schliewen (2013). „Molecular phylogeny and revised classification of the haplotilapiine cichlid fishes formerly referred to as Tilapia”. Molecular Phylogenetics and Evolution. 68 (1): 64—80. PMID 23542002. doi:10.1016/j.ympev.2013.03.015. 
 2. ^ Chapman, Frank A. (јул 1992). „Culture of Hybrid Tilapia: A Reference Profile”. Circular 1051. University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences. Приступљено 17. 8. 2007. 
 3. ^ „Genera Summary: Tilapia”. Catalog of Fish – W. N. Eschmeyer; California Academy of Sciences. FishBase. јун 2007. Архивирано из оригинала 27. 10. 2000. г. Приступљено 17. 8. 2007. 
 4. ^ „Oreochromis”. Integrated Taxonomic Information System. 
 5. ^ „Sarotherodon”. Integrated Taxonomic Information System. 
 6. ^ Nagl, Sandra; Herbet Tichy; Werner E. Mayer; Irene E. Samonte; Brendan J. McAndrew; Jan Klein (2001). „Classification and Phylogenetic Relationships of African Tilapiine Fishes Inferred from Mitochondrial DNA Sequences”. Molecular Phylogenetics and Evolution. 20 (3): 361—374. PMID 11527464. doi:10.1006/mpev.2001.0979. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]