Тимиш (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Округ Тимиш
Judeţul Timiș
Грб
Грб
Положај
CharlottenburgBanat2.jpg
Држава Румунија
ПокрајинаБанат
Админ. центарТемишвар
Површина8.697 km2
 — број ст.659.512
 — густина ст.75,83 ст./km2
 — ISO 3166-2TM
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима
Седиште округа - град Темишвар
Град Лугож је други по величини у округу
Градић Жомбољ се налази близу српске границе

Округ Тимиш (рум. Judeţul Timiș — Округ Тамиш, мађ. Temes megye) је округ у румунском делу историјске покрајине Банат. Седиште Тимишког округа је град Темишвар.

Тимишки округ је део еврорегије Дунав-Караш-Муреш-Тиса.

Порекло назива[уреди]

Тимишки округ дугује име реци Тамиш (рум. Timiș), која већим делом протиче кроз њега.

Границе[уреди]

На западу се округ граничи са Србијом, односно Војводином, на северу се граничи са Мађарском и Арадским округом, источно је округ Хунедоара, а јужно округ Караш-Северин.

Природни услови[уреди]

Тимишки округ заузима крајњи југоисточни део Панонске низије и његов побрдски обод. Површина округа је 8.697 km² (3,6% површине државе) и то је по површини највећи округ у Румунији. На западу је земљиште равничарско, у средини брежуљкасто, док на истоку прелази у крајње планинско (Карпати). Најнижа тачка округа је на југозападу (испод 100 m надморске висине), док се на крајњем истоку земљиште издиже и преко 500 метара.

У складу са тим смењују се и подручја биљног и животињског света: од ораница на западу, преко зоне воћњака и винограда у средини до ливада, шума и пашњака на истоку.

Клима је умерена-континентална са великим бројем сунчаних дана.

Речни систем се углавном базира рекама Тамишу и Бегеју и њиховим мањим притокама. На крајњем северу река Мориш чини границу према Мађарској.

Друштвени услови[уреди]

По попису из 2006. године у Тимишком округу је живело 685.091 становник, односно густина је била 79,8 ст./km². Почетком 2013, Тимиш је имао популацију од 650,544 становника. Током последњих пола века број становника у округу се кретао на следећи начин:

Година Становништво округа[1]
1948. 588.936
1956. 568.881
1966. 607.596
1977. 696.884
1992. 700.033
2002. 677.926
2011. 683.540

По етничкој припадности становништво је претежно румунско, али на подручју округа живи и низ припадника народности. Удео према етничкој припадности је:

Привреда[уреди]

Тимишки округ је један од округа са најбржим привредним растом у Румунији. Разлоге овоме треба тражити у томе што је округ од свих округа у држави најзападнији и, самим тим, најближи остатку Европске уније, а поред тога округ, као део некадашње Аустроугарске, има и богату заоставштину на овом пољу.

Округ има посебно значајну и дугу индустријску традицију. Најразвијеније привредне индустријске гране су:

  • Машинска индустрија
  • Прехрамбена индустрија
  • Хемијска индустрија
  • Текстилна индустрија
  • Електронска индустрија
  • Дрвопрерађивачка индустрија

Туризам је све важнија привредна делатност и нагло се развија. Најважније одредиште је стари град Темишвар, а остала важна места су: бања Бузјаш, замци Банлок и Карањ и област Фађет са очуваном природом. Развија се и риболовни туризам на свим водотоцима.

Месни Срби[уреди]

Доситеј Обрадовић је пореклом из Чакова, данас у румунском делу Баната

Срби су на подручју Темишвара и околине присутни још од средњег века. У току 17. и 18. века Срби су чинили већину у западном делу данашњег Тимишког округа. Иако данас чине свега 2% окружног становништва, они чине више од половине броја припадника српске мањине у републици Румунији, а седиште округа, град Темишвар, је истовремено и седиште српске мањине и конзулата Републике Србије.

Окружни Срби живе и у окружном седишту, Темишвару, и у другим градовима и у селима, највише у западном делу округа, између Темишвара и српске границе, али мањи део живи и источно од Темишвара, у средини округа. Срба једино нема у источној трећини, далеко од матице. Срби су присутни у великом броју насеља, где данас најчешће чине мањинско становништво. Свега пар насеља има значајан удео српског становништва (Краљевац, Петрово Село, Српски Семартон, Станчево). Ниједно од ових насеља није искључиво српско. Овакво стање ствара потешкоће у очувању броја Срба, јер мешајући се са осталим народима губе свој идентитет.

Најпознатији месни Срби су:

Управна подела и насеља[уреди]

Тимишки округ има:

  • 85 сеоских општина, које се састоје од по неколико блиских села.

Због тога је број села у округу знатно већи. Од ових села треба споменути села са припадницима српске мањине у Румунији:

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ National Institute of Statistics, "Populația la recensămintele din anii 1948, 1956, 1966, 1977, 1992 și 2002" Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 22, 2006) (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]