Тинка Курти

С Википедије, слободне енциклопедије
Тинка Курти
Лични подаци
Датум рођења(1932-12-17)17. децембар 1932.(91 год.)
Место рођењаСарајево, Краљевина Југославија, (данас Босна и Херцеговина)
Занимање
  • глумица
Рад
Активни период1948—данас
Веза до IMDb-а

Тинка Курти (алб. Tinka Kurti; Сарајево, 17. децембар 1932) јесте албанскка глумица. За око 60 година рада, играла је у више од педесет дугометражних филмова и сто педесет позоришних представа.[1] Награђена је медаљом народних уметника.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Сарајеву, Босни и Херцеговини (тадашњој Југославији). Отац јој је албанског порекла, а мајка мађарског. Била је најстарија од четворо деце. У младости се њена породица вратила у Скадар, где је провела већину свог живота и придружила се позоришту.

Године 1947. истерана је из уметничке школе, у Тирани, и никад није могла да дипломира. Међутим, то је није спречило да настави глумачку каријеру. У првој позоришној представи глумила је са шеснаест година, споредну улогу, у представи Венчање из Скадра. Од 1949. године постала је члан позоришта Милоша Ђерђа Николе у Скадру, где је глумила у преко сто двадесет представа (драма и комедија)[1].

Курти се није ограничила само на позориште и одлучила је да се опроба и у филму. Године 1958. изабрана је за главну женску улогу у првом албанском дугометражном филму Тана.[2] Након њега наследио је бескрајан низ филмских улога.

Два биоскопа у Тирани и Драчу добила су име по њој, као и школа у Лекбибају.

Режисер Есат Телити је 2003. године направио документарни филм Тинка у њену част.[3]

Изјавила је: „Не бојим се старости, чак ни смрти. Али, плашим се деменције, и када тај тренутак дође, мислим да бих била мртва. Зато желим да радим".[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Tinka Kurti”. IMDb. Приступљено 22. 3. 2020. 
  2. ^ Tana (1958) (на језику: енглески), Приступљено 22. 3. 2020 
  3. ^ Tinka Kurti: Shkela cdo bestytni per puthjen e pare te filmit shqiptar
  4. ^ The Two Albanian Families Архивирано 2007-09-27 на сајту Wayback Machine

Спољашње везе[уреди | уреди извор]