Тирион Ланистер

С Википедије, слободне енциклопедије

Тирион Ланистер, такође познат као "Баук" или "Получовек" је измишљени лик у серијалу епских фантазијских новела "Песма леда и ватре" коју је написао Амерички писац Џорџ Р. Р. Мартин и у телевизијској адаптацији Игра Престола. Тирион је назван ауторовом најбољом креацијом и и најпопуларнијим ликом од стране Њујорк Тајмс-а.[1][2] Мартин је рекао да је то његов омиљени лик у серијалу.[3][4]

Питер Динклиџ

Представљен у Игри престола (1996) и касније у Судару краљева (1998) и у Олуји мачева (2000), Тирион је био је један од упадљивих ликова који нису били урачунати у Гозби за вране (2005) али су се вратили у следећој новели Плес са змајевима (2011). Лик ће се такође појавити у следећој књизи Ветрови зиме.[5] Популарност лика је навела Мартина да објави илустровану колекцију са Тирионовим цитатима Ум и мудрост Тириона Ланистера (2013).

Тирион је човек изразито ниског раста и члан куће Ланистера од Ливачке Стене, једне од најбогатијих и најмоћнијих породица на измишљеном континенту Вестерос.Отац му се звао Тајвин имао је брата Џејмија и сестру Серсеи

У причи, Тирион користи свој статус као Ланистер да ублажи предрасуде које је добијао целог свог живота, чак и од своје породице. Знајући да га нико никад неће схватити озбиљно он ублажује своје неадекватности вином, умом и самопопустљивошћу. Како мирна владавина краља Роберта Баратиона почиње да слаби, Тирион види како је његова породица лоше опремљена да све држи на свом месту. Он прво спашава свој сопствени врат од Кетлин Старк и њене сестре Лисе Ерин, онда је послат од стране свог оца Тајвина да заведе ред у главном граду Краљевој Луци, као и да обузда свог нећака Џофрија, новог краља, док цивилни рат почиње. Тирион се мучи да ојача и заштити град и породицу који га мрзе и одбијају да виде опасност у којој се налазе; са доласком његовог оца, Тирион постаје рањив на бес и сплетке гласника који окружују Џофрија, укључујући и Тирионову превртљиву рођену сестру Серси. Тирион још једном избегава смрт али са великом ценом и самим тим што је побегао из Вестероса налази се у још већој невољи и без подршке ресурса Ланистера.

Лик је игран од стране Америчког глумца Питера Динклиџа у Ејч-Би-Оу телевизијској адаптацији Игра Престола.

Опис лика[уреди | уреди извор]

У Игри престола (1996), Тирион је представљен као трећи и најмлађи син богатот и моћног Тајвина Ланистера, бивше краљеве деснице, и Џоане Ланистер, која је умрла на његовом порођају. Тирионова старија сестра Серси је краљица Вестероса због њеног брака са Робертом Баратионом, и његов брат Џејми је припадник краљеве гарде. Описан као ружан патуљак са очима различите боје (зелена и црна), Тирион поседује златно плаву косу коју имају сви Ланистери али има компликован однос са њима.[6] Док поседује привилегије и луксузе своје породице, третиран је као "племић друге класе" због свог изгледа.[7] Тирионова мајка Џоана је умрла на порођају и Тајвин и Серси га мрзе зато што криве Тириона за њену смрт. Иако Тајвин не гаји никакву љубав према Тириону, он осећа одговорност према свом сину, одгајајући га у кући Ланистера. За разлику од Тајвина и Серси, Џејми јако воли Тириона и третира га љубазно, са поштовањем, пријатељством и љубављу.[8]

Тирион је интелигентан, добро начитан и наследио је од свог оца вештину за бизнис и политичке послове.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Orr, David (12. 08. 2011). „George R. R. Martin and the Rise of Fantasy”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 09. 01. 2019. 
  2. ^ Jennings, Dana (14. 07. 2011). „‘A Dance With Dragons’ by George R. R. Martin - Review”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 09. 01. 2019. 
  3. ^ Guxens, Escrit per Adrià. „George R.R. Martin: “Trying to please everyone is a horrible mistake. Приступљено 09. 01. 2019. 
  4. ^ „CNN.com - Entertainment - Author George R.R. Martin's fantastic kingdoms - April 11, 2001”. edition.cnn.com. Приступљено 09. 01. 2019. 
  5. ^ „Read a paragraph from 'The Winds of Winter' by George R.R. Martin”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 09. 01. 2019. 
  6. ^ „The 'Game of Thrones' Book Club, week 1: First impressions, and when I got hooked”. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 09. 01. 2019. 
  7. ^ „Peter Dinklage: On 'Thrones,' And On His Own Terms”. NPR.org (на језику: енглески). Приступљено 09. 01. 2019. 
  8. ^ A Game of Thrones (на језику: енглески), 09. 12. 2018, Приступљено 09. 01. 2019 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]