Тит

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тит
Head Titus Glyptothek Munich 338.jpg
Тит
Пуно име Тит Флавије Веспазијан
Датум рођења 30. децембар 39.
Место рођења Рим
Римско царство
Датум смрти 13. септембар 81.
Место смрти Рим
Римско царство
Династија Флавијевци
Отац Веспазијан
Мајка Домицила Старија
Супружник Арецина Тертула
Марција Фурнила
Потомство Јулија Флавија
Римски цар
Период 24. јун 79.-13. септембар 81.
Претходник Веспазијан
Наследник Домицијан

Тит Флавије Веспазијан (лат. Titus Flavius Vespasianus; рођен 30. децембра 39. године, умро 13. септембра 81. године) владао је римским царством од 79. до 81. године.

Тит је био старији син цара Веспазијана и Домициле Старије. 61. године постао је војнички трибун у провинцији Британији. 64. године вратио се у Рим и оженио се Арецином Тертулијом, која је убрзо умрла. Тит се поново оженио Марцијом Фурнилом.

Тит је пратио Веспазијана на исток 67. године, када је у очево име извојевао победу у Првом римско-јеврејском рату. 69. године, Веспазијан се вратио у Рим да би успоставио своју власт, па је оставио Тита да овај заврши са Јеврејима. Тит је уништио Јерусалим, после вишемсечне опсаде, срушио храм, а највећи део становништва је убијен или расељен. За заслуге у овоме Тит је добио право на тријумф када се вратио у Рим 71. године. Тријумфална капија на римском форуму сведочи о овом тријумфу. Тит је добо више конзулата под влашћу свога оца. Служио је као преторски префект.

Тит је наследио свог оца као цар 79. године, иако су неки сенатори били против, јер је Тит имао љубавну аферу са једном источњачком принцезом, што се сматрало недостојним једног наследника престола. Ипак, Тит је имао подршку у Риму и успео је да завлада. Зауставио је суђења за издају величанства и казнио је delatores, потказиваче. Организовао је скупе гладијаторске игре. Поред славолука, Тит је завршио Колосеум и изградио купатило у Риму које је по њему добило име. Када је дошло до ерупције Везува 79. године, што је довело до разарања Помпеја и Херкуланеума, Тит се побринуо за погорелце и страдалнике, издвајајући велика лична и државна средства. У време његове владавине побунио се Теренције Максим, тзв. лажни Нерон. Наредне године, исто је учинио када је дошло до великог пожара у Риму.

Након две године владавине, Тит је умро од грознице. Сенат га је деификовао, а наследио га је брат, Домицијан. Тит је остао у памћењу сенатске историографије као добар владар, за разлику од Домицијана, који је био озлоглашен због прогона сенатора.

Цитати[уреди]

  • Amici, diem perdidi. Превод: „Пријатељи, изгубио сам дан.", рекао је Тит у смислу да ништа добро није учинио тог дана. По Светонију, Тит, 8.1.

Спољашње везе[уреди]

  • Life of Titus (Светоније, у енглеском преводу и латинском оригиналу)


Претходник:
Веспазијан
Римски цар Наследник:
Домицијан
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}