Токсикологија

С Википедије, слободне енциклопедије
Токсикологија

Токсикологија (од грчких речи токсикон и логос) је наука о неповољним утицајима хемикалија на живе организме. Она проучава симптоме, механизме, лечење и откривање биолошког тровања — посебно тровања људи. Главни критеријум токсичности хемикалије је доза, то јест степен излагања супстанци.[1] Може се рећи да су скоро све супстанце токсичне под одређеним условима. Парацелзус, отац модерне токсикологије је рекао да „доза одређује отров“.

Многе супстанце које се сматрају отровима су токсичне само индиректно. Метанол, је пример, јер сам по себи није токсичан[тражи се извор], али се у јетри хемијским путем претвара у формалдехид, који је отрован. Многи молекули лекова у јетри постају токсични — добар пример је ацетоминофен (парацетамол), посебно у присуству алкохола[тражи се извор]. Генетички варијабилитет одређених ензима јетре чини да се токсичност одређених једињења разликује од појединца до појединца. Како задаци постављени пред одређени ензим јетре могу да индукују активност у другом, многи молекули постају токсични само у комбинацији са другим молекулима. Скуп активности којима је заокупљен велики број токсиколога укључује изучавање који ензими јетре претварају молекул у отров, шта су токсични производи ове конверзије и под којим условима и у којим појединцима се ова конверзија одиграва.

Термин ЛД50 се односи на дозу токсичне супстанце која убија 50 процената тест-популације (обично пацова или других сурогата када се тест тиче токсичности за људе).[2] ЛД50 процене код животиња су престале да се користе 1991. године, и нису више неопходне за регулаторне податке као део пред клиничког развоја.

Термин вишеструка хемијска осетљивост је контроверзна дијагноза које индицира да особа пати од алергијских симптома које узрокују количине хемикалија из окружења у траговима.

Израз токсикологија не треба мешати са изразом токсинологија. Токсинологија је специјализована област токсикологије која се бави биолошким токсинима, попут змијских отрова или отровних биљака.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Amdur MO, Doull J, Klaassen CD (2001). Cassarett and Doull's Toxicology: The Basic Science of Poisons (6 изд.). New York: McGraw-Hill, Inc. ISBN 0071347216. 
  2. ^ Keith Parker; Laurence Brunton; Goodman, Louis Sanford; Lazo, John S.; Gilman, Alfred (2006). Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics (11. изд.). New York: McGraw-Hill. ISBN 0071422803. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]