Токугава Ијејасу

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Токугава Иејасу)
Ијејасу Токугава
Tokugawa Ieyasu2.JPG
Токугава Ијејасу
Датум рођења 31. јануар 1543.
Место рођења покрајина Микава
 Јапан
Датум смрти 1. јун 1616.
Место смрти дворац Сумпу
 Јапан

Токугава Ијејасу (покрајина Микава, 31. јануар 1543 — дворац Сумпу, 1. јун 1616) је био оснивач и први шогун династије Токугава, која је владала Јапаном од битке код Секигахаре (1600) до Меиџи обнове (1868). Ијејасу је приграбио власт 1600, постао шогун 1603, повукао се с положаја 1605, али је остао на власти до смрти.

Ијејасу је један од три човјека заслужна за уједињење средњовековног Јапана. Друга двојица су били његови савременици и војсковође Ода Нобунага и Тојотоми Хидејоши. Ијејасу се на почетку везао уз Нобунагу како би пребродио општи рат у Јапану тог доба и полако изградио свој посед. У 1580-им је постао важан даимјо, владар плодног и многољудног хана (поседа).

Кад је Нобунага умро, Ијејасу је понудио своје услуге Хидејошију, који је ширио власт над југозападним Јапаном. У међувремену је оснажио своје вазалске снаге и повећао економску моћ својих поседа. Кад је Хидејоши у 1590-има пошао у катастрофалне походе против Кореје, Ијејасу га није следио, него је осигурао положај у земљи.

По Хидејошијевој смрти, Ијејасу је имао највећу и најпоузданију војску, као и најпродуктивније и најбоље устројене поседе у Јапану. У биткама је победио све супарнике, којима је затим одузео земљу и дао им нове поседе далеко од јапанских средишта, која су углавном постала његово власништво. Добио је наслов шогуна и две године касније пренео га на свог сина, па је тако шогунат постао наследна титула династије Токугава.