Тома Аквински

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тома Аквински
Carlo Crivelli 007.jpg
Пуно име Тома Аквински
Датум рођења око 1225
Место рођења Аквино
Италија
Датум смрти 7. март 1274.
Место смрти Лацио
Италија
Школа Универзитет Сорбона
Епоха Средњи век
Регија Хришћанска филозофија
Школа филозофије аристотелизам, схоластика, томизам
Интересовања метафизика, теологија, епистемологија, логика, етика, политика
Идеје Докази за постојање Бога
Утицаји од Боетије, Мојсије Мајмонид, Марко Тулије Цицерон, Ел Кинди, Јован Скот Ериугена, Ибн Рушд, Анселмо Кентерберијски, Алберт Велики, Ибн Сина, Августин Хипонски, Платон, Аристотел, Рене Декарт, Апостол Павле, Ел Газали

Тома Аквински (итал. Tommaso d'Aquino; око 12257. март 1274) је био италијански доминикански филозоф и теолог схоластистичке традиције, познат као Doctor Angelicus, Doctor Universalis.

Учење[уреди]

Тома Аквински је живео и писао своја дела у време развијеног феудализма. Тај период се одликује развојем трговине и новчане привреде, доступношћу тековина других народа и опадањем доминантног утицаја католичке цркве.

Аквински је деловао у Паризу, Риму и Напуљу. Био је најчувенији класични поборник природне теологије. За Аквинског, теологија као наука о нужном бићу бога надређена је филозофији као науци о коначном бићу створених ствари. Тома Аквински сматра Аристотела врхунцем знања у свим питањима спознаје природе (назива га једноставно Филозоф), а изван њега остају само питања о натприродним стварима. Тома жели прилагодити његову филозофију како би она била примерена за објашњења истина објаве и догми цркве. Изградио је строг логички систем примерен хришћанском тумачењу света. Томин систем представља врхунац сколастике. Он обнавља јединство ума и вере, знања и објаве, тврдећи да истина не може противречити истини, истина ума не може противречити истини вере. Основао је томистичку школу филозофије. Испрва је његово учење наишло на оптужбе, но касније су све повучене - доминиканци га прво прихватају за свог учитеља, а касније постаје и признати учитељ Католичке цркве. Томизам је дуго времена представљао примарни филозофски приступ Католичке цркве.

Тома Аквински је био велики познавалац и поштовалац Аристотеловог учења. Сматрао је да је монархија најбољи облик државног уређења јер је најефикаснија, док је тиранија најгора. Стога је народу признавао могућност и право на побуну против тираније, па и убиство тиранина (тираницид). Пошто световна власт може да се изопачи, он је предност дао духовној, тј. црквеној власти.

Католичка црква га сматра својим највећим теологом, и једним од тридесет и три доктора цркве. Многе институције су назване по њему. Касније је проглашен за светитеља.

Дела[уреди]

Главна дела су му:

  • Summa theologiae
  • Summa contra Gentiles

Спољашње везе[уреди]