Томислав Момировић

С Википедије, слободне енциклопедије
Томислав Момировић
Tomislav Momirović (cropped).jpg
Биографија
Датум рођења(1983-10-17)17. октобар 1983.(37 год.)
Место рођењаБеоград
СФР Југославија
ДржављанствоРепублика Србија
Деца2
ОтацЂорђе Момировић
МајкаНада Момировић
ОбразовањеПравни факултет Универзитета у Београду
Професијаправник, хотелијер и политичар
Политичка
странка
независни политичар
Тренутна функција
Функцију обавља од 28. октобар 2020
ПредседникАлександар Вучић
ПремијерАна Брнабић
ПретходникЗорана Михајловић (као потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије)

Томислав Момировић (Београд, 17. октобар 1983) је српски правник и хотелијер. Тренутно је Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, као независни политичар.

Биографија и развој Моне[уреди | уреди извор]

Рођен је у Београду 17. октобра 1983. године. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Године 2007. је постао саветник у предузећу „Мона д.о.о.”. Године 2011. се из поменуте компаније издваја компанија „Mona Hotel Managment d.o.o.”, а Момировић постаје њен генерални директор. У оквиру компаније се налазе хотели у Србији (Београд и Чајетина) и Црној Гори (Будва). Године 2016. је постао председник поменуте хотелске компаније, а само годину дана касније је реализована највећа инвестиција ове компаније, а то је изградња новог луксузног хотела на Дорћолу („Мона Плаза”). Од 2009. је веома активан у ХОРЕС-у (Удржење хотелијера и ресторатера Републике Србије). Био је председник Управног одбора и председник Скупштине ХОРЕС-а, а тренутно је председник овог удружења.

Борба за интересе привредника[уреди | уреди извор]

Активним ангажовањем њега и његовог тима је издејствовано да ПДВ на смештај порасте за 10%, а не за 20% како је првобитно планирано. Такође се активно залаже за умерено повећање минималне цене рада, што је у интересу привредника.

Био је кандидат за министра привреде 2020. године, али је ипак одлучено да ће он постати министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Заговорник је политике актуелног председника Србије Александра Вучића.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]