Топлица (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Топлица (област) и Топлица.
Топлица
Prokuplje Hisar Toplica.jpg
Топлица у Прокупљу, са брдом Хисар у позадини
Опште информације
Дужина 136 km
Басен 10.280 km2
Пр. проток 102 m3s
Слив Црноморски
Пловност није пловна
Водоток
Извор Копаоник, Панчићев врх
В. извора 2.017 m
Ушће Јужна Морава
Географске карактеристике
Насеља Прокупље, Куршумлија, Житорађа
Притоке Косаница, Луковска река, Бањска река, Растовничка река, Трнавачка река, Бејашничка река, итд.

Топлица је река у Србији, највећа лева притока Јужне Мораве.

Извире на источној страни Копаоника испод Панчићева врха, а улива се у Јужну Мораву код Дољевца. Дуга је око 136 км. У горњем току, до изнад Куршумлије, на дужини од око 50 км протиче уском и дубоком долином, па се раније овај крај звао „Топлица Тијесна“. Низводно од Куршумлије протиче кроз Топличку котлину. Долина јој је широка и плитка. То је некадашња „Топлица Равна“. Код Прокупља тече кратким сужењем Хисарски теснац), а затим улази у равницу Добрича и до ушћа има изглед равничарске реке са изразито вијугавим током.

Слив Топице захвата површину од 10.280 км². Просечан проток воде на ушћу је 102 м³/с. Колебање протока у току године је веома велико. Најзначајнија притока је река Косаница. У сливу Косанице , северозападни обронци Радан планине, има око стотину замљаних стубова главутака јединствених микрооблика рељефа у земљи. Тај део се назива Ђавоља варош. Долином Топлице и Косанице води железничка пруга која преко Мердарског превоја повезује Поморавље са Косовом.

Проток воде[уреди]

Минимална издашност извора реке Топлице износи 1,1 м³/с а максимална 45 м³/с. Температура воде на извору износи 7 °C. Вода истиче на висини од 2.017 метара надморске висине. Топлица просечно у реку Јужну Мораву донесе 102 м³/с воде. Река Топлица је 1935. година имала проток чак 986 м³/с то је био највећи проток икад забележен на Топлици.

Структура тока[уреди]

Ток Топлице представља композитну долину. Њу чини наизменично смењивање клисура и котлина.

Види још[уреди]

Литература[уреди]