Топлица (река)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Топлица
Топлица у Прокупљу, са брдом Хисар у позадини
Топлица у Прокупљу, са брдом Хисар у позадини
Основне карактеристике
Дужина 136 km
Басен 10.280 km²
Просечан проток 102 m³/s
Слив Црноморски
Пловност није пловна
Водоток
Извор Копаоник, Панчићев врх
Висина извора 2.017 m
Ушће Јужна Морава
Географске карактеристике
Земље слива Застава Србије Србија
Важније притоке Косаница, Луковска река, Бањска река, Растовничка река, Трнавачка река, Бејашничка река, итд.
Насеља Прокупље, Куршумлија, Житорађа

Топлица је река у Србији, највећа лева притока Јужне Мораве.

Извире на источној страни Копаоника испод Панчићева врха, а улива се у Јужну Мораву код Дољевца. Дуга је око 136 км. У горњем току, до изнад Куршумлије, на дужини од око 50 км протиче уском и дубоком долином, па се раније овај крај звао „Топлица Тијесна“. Низводно од Куршумлије протиче кроз Топличку котлину. Долина јој је широка и плитка. То је некадашња „Топлица Равна“. Код Прокупља тече кратким сужењем Хисарски теснац), а затим улази у равницу Добрича и до ушћа има изглед равничарске реке са изразито вијугавим током.

Слив Топице захвата површину од 10.280 км². Просечан проток воде на ушћу је 102 м³/с. Колебање протока у току године је веома велико. Најзначајнија притока је река Косаница. У сливу Косанице , северозападни обронци Радан планине, има око стотину замљаних стубова главутака јединствених микрооблика рељефа у земљи. Тај део се назива Ђавоља варош. Долином Топлице и Косанице води железничка пруга која преко Мердарског превоја повезује Поморавље са Косовом.

Проток воде[уреди]

Минимална издашност извора реке Топлице износи 1,1 м³/с а максимална 45 м³/с. Температура воде на извору износи 7 °C. Вода истиче на висини од 2.017 метара надморске висине. Топлица просечно у реку Јужну Мораву донесе 102 м³/с воде. Река Топлица је 1935. година имала проток чак 986 м³/с то је био највећи проток икад забележен на Топлици.

Види још[уреди]

Литература[уреди]