Тори Белечи

Са Википедије, слободне енциклопедије
Тори Белечи
Тори Белечи 2006. године
Датум рођења(1970-09-30)30. септембар 1970.(52 год.)
Место рођењаМонтереј
 САД
Веб-сајтtorybelleci.com

Тори Белечи (енгл. Tory Belleci) је амерички редитељ и уметник,[1][2] сицилијанског порекла, најпознатији по свом раду у телевизијској емисији Дискавери канала, Разоткривачи митова. Он је такође радио на познатим филмовима, као што су: Звездани ратови — епизода I: Фантомска претња и Звездани ратови — епизода II: Напад клонова. Балечи је дизајнирао ратне бродове Федерације у овим филмовима.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Белечи има дугу историју рада са ватром и експлозивима. У раној младости, његов отац му је показао како да направи Молотовљев коктел. Белечи је касније направио бацач пламена. Направа је била проблем када је случајно запалио део своје куће.[3] Када је имао 19 година, скоро је ухапшен због детонирања бомбе у близини куће његових родитеља у Сисајду, у Калифорнији. Полицајац је охрабрио младог Белечија да пронађе начин да изрази своју љубав према експлозијама, а да не буде ухапшен.[4]

Каријера[уреди | уреди извор]

Рани рад[уреди | уреди извор]

Након дипломирања 1994. године,[5][6] почео је да ради са Џејми Хајнеманом у М5 Индустрис. Белечи је радио као сценски менаџер, радио ситне послове и чистио радионицу, али је брзо напредовао. Неколико година касније, он почиње да ради у ИЛМ-у. Белечи је радио за ИЛМ осам година као вајар и сликар, правећи моделе за компанију.[7] Белечи је почео да ради на Разоткривачима митова 2003. године, радећи послове иза сцене, али је у другој сезони представљен као део Тима за прављење.[4] Белечи је 2005. године наговорио бившег колегу Гранта Имахару да дође да ради на емисији.

Балечи је радио и на другим велики филмовима, као што су: трилогија Матрикс, Ван Хелсинг, и Свемирски војници.[8]

Разоткривачи митова[уреди | уреди извор]

Белечи у емисији често обавља опасније послове приликом тестирања митова. Једана од његових најпопуларнијих акробација, приказан неколико пута у емисији, је покушај да прескоче колица на бициклу; покушај није успео, а Белечи је комично пао на земљу.[4] Током емисије је откривено да пати од акрофобије.

Белечи се неколико пута повредио током снимања емисије. Једном приликом је пао са крова и теже посекао ногу.[9]

У августу 2014. године је најављено да ће Белечи, заједно са Имахаром и Бајрон, напустити емисију.

Хуманитарни рад[уреди | уреди извор]

Током паузе снимања Разоткривача митова 2010. године, Белечи је волонтирао на Хаитију. Он је посећивао сиротишта и инсталирао системе за добођење чисте воде. Рекао је да се од тог путовања диви људима Хаитија.[10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tory Belleci on Twitter: "@churlypants @deadmau5 More like half a day. I am Sicilian."
  2. ^ [1]]
  3. ^ Jeff Sullivan (April 25, 2008).
  4. ^ а б в Cabera, Marc (October 4, 2010).
  5. ^ "Department of Cinema notable Alumni" Архивирано на сајту Wayback Machine (24. фебруар 2015).
  6. ^ "Biography".
  7. ^ "Tory: Bio: Mythbusters".
  8. ^ Tarling 2006
  9. ^ Snyder, Steven James (March 25, 2010).
  10. ^ "Mythbusters- Tory Belleci in Haiti Pt1".

Спољашње везе[уреди | уреди извор]