Торлак (област)

С Википедије, слободне енциклопедије

Торлачка област се налази на територији општине Књажевац. Торлак је назив за становника староседеоца на подручју књажевачке општине, О овом имену постоје разна објашњења. Неки сматрају да долази од речи тор, то јест да је везано за сточарско занимање.[1]

Вероватније је да је Торлак конструкт који долази од речи tor („прегача”), која се и данас користи у персијском. У питању је термин за младе бекташије који су увођени у тајне реда. То потврђују и европски путописци, који су забележили фразу „Torlacis, monachi Turcici”. Како су дервиши временом стекли веома негативну репутацију, то је та реч попримила негативне конотације, па тако и у бугарском и румунском језику она означава пијанца, пропалицу, скитницу, необразованог човека и сл. С обзиром да је Пирот био значајно дервишко средиште (у османским изворима зато познат као Шехиркој, од şeyhler köyü — „село шејхова”), чини се да одавде потиче овај погрдни термин, а то потврђује и картографски материјал (који смешта имагинарну планину Тори, која је повремено изједначена са Старом планином, на простор између Беле Паланке и Пирота).

Вук Караџић је мишљења да је Торлак човек који нити говори чисто српски, нити чисто бугарски. Поред назива „Торлаци”, у употреби је и термин „Тимочани”.

Последњих година лингвистичка наука говор шире области Тимока назива торлачким говором. Термин „торлачки говор” у српској лингвистици односи се на тимочки говор српског језика, а на листи Унеска на призренско-тимочке говоре. Будуће да је веома удаљен од стандардног говора српског језика, торлачки говор је у фази нестајања, под утицајем медија, образовања и миграција становништва.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стојадиновић, Бранислав (1999). Књажевац у 1000 појмова- завичајни лексикон. Књажевац: Јавно информативно предузеће Књажевац. стр. 236.