Тостада

С Википедије, слободне енциклопедије
Тостада
Тостада
Место пореклаМексико
  Медији: Тостада

Тостада је назив који се даје разним јелима у Мексику и другим деловима Латинске Америке који укључују препечену тортиљу као главну основу њихове припреме.

Назив се обично односи на равну или тортиљу облика посуде која је запржена или тостована.[1] Може се конзумирати самостално или користити као основа за другу храну. Тортиље од кукуруза обично се користе за тостаде, мада се могу наћи и тостаде од пшенице или других састојака.

Припрема[уреди | уреди извор]

Шкампи тостаде

Од устајалог хлеба се прави тост, а од устајале тортиље тостада пржењем на кључалом уљу док не постане златна, крута и хрскава. Комерцијалне тостаде су по укусу и конзистенцији сличне тортиља чипсу.[2]

Тостада је самостално јело у Мексику и Југозападу, а такође служи као додатак разној мексичкој храни, углавном морским плодовима и динстању. Тостаде се могу наћи широм Мексика.

Преливи за тостаде углавном су исти као они који се користе за тако: слој пасуља, сира, павлаке, сецкане зелене салате, резаног лука и салсе, која се затим прелива на коцкице и пржено месо, обично пилетину или свињетину, а такође говедину. Такође су популарни међу морским плодовима попут туне, шкампа, краба, сецкане хоботнице и севичеа. Вегетаријанске тостаде, иако не тако честе, такође се могу наћи. Главни прелив (обично пасуљ или кајмак) мора бити довољно пастозан да остане на њему; ово спречава да остали преливи или додаци падну док се једу. Оахака позната је по великој tlayuda тостади, која је величине пице и понекад преливена прженим шапулинама (врста скакавца).[3]

Тостада може бити предјело, исечено на мале троуглове да би се чипс од тортиље умочио у салсу, гвакамолу, пасуљ, кајмак или крем сир. Ова верзија тостаде има своје корене и у Новом Мексику. Комерцијални чипс од тортиље, понекад познат и као наћоси, такође се често продаје у продавницама и супермаркетима.

У Централној Америци тостаде се често припремају са црним пасуљем, першуном, млевеном говедином и куртидом.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Rick Bayless, JeanMarie Brownson & Deann Groen Bayless (2000). Mexico One Plate At A Time. Scribner. стр. 62—70. ISBN 0-684-84186-X. 
  2. ^ Isabel Hood (2008). Chilli and Chocolate. Troubador Publishing Ltd. стр. 67. ISBN 9781906510923. Приступљено 4. 4. 2018. 
  3. ^ Lonely Planet (2017). From the Source - Mexico: Authentic Recipes From the People That Know Them the Best. Lonely Planet. ISBN 9781786578945. Приступљено 4. 4. 2018.