Тоуд (лик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Тоуд
Toadmaster.png
Тоуд костим
Прво прик.Super Mario Bros. (1985)
ИзмислиоШигеру Мијамото
ГласСаманта Кели
Информације
ВрстаТоуд
Полмушки
ПребивалиштеКраљевство печурака

Тоуд (јапански: キ ノ ヒ オ, Хепбурн: Кинопио) је измишљени лик који се првенствено појављује у франшизи Нинтендо Марио. Хуманоид са главом попут гљиве, Тоуд је створио јапански дизајнер видео игара Шигеру Мијамото, а приказан је као грађанин краљевства гљива и један је од највернијих пратилаца принцезе Брескве, који стално ради у њено име. Обично се на њега гледа као на играча који не помаже Марију и његовим пријатељима у већини игара, али постоје случајеви када Тоуд заузима централно место и појављује се као главни јунак, као што се види у Супер Марио Брос. 2, Wario's Woods и Super Mario World.

Док је Тоуд име појединца, она се такође односи на читаву његову расу (слично као Јочи, Бирдо и Кирби из серије Кирби). Међутим, у раним играма врста се звала Задржавачи гљива, у Јапану су се звали Киноко-зоку (キ ノ コ 族), дословно „Људи из гљива“ (што је алтернативно име које се користило у ранијим локализацијама, заједно са „Задржавачи гљива“). У франшизи Марио постоје и неки други ликови Тодови (нпр. Тоудета, Тодсворт, Тодберт и Капетан Тоуд). Најистакнутија особина крастаче је велика глава која обликом и бојом подсећа на гљиву - историјски се спекулисало да носе шешир са печуркама, како је приказано у Супер Марио Супер Схову, али ју је на крају искључио јапански дизајнер видео игара Иосхиаки Коизуми. [3] Још једна заједничка тачка већине Тоуд је њихов традиционални прслук.

Тодови обично играју помоћне улоге у франшизи Марио и њеним акционим играема, као што је Тодсворт представљен у Супер Марио Сунсхине -у и удружење Тоуд Бригаде у Супер Марио Галакију. Упркос томе, Тодови такође играју улогу хероја у неким играма. Такав случај укључује 2 Тодови (жуте и плаве) које су представљене као играни ликови заједно са Мариом и Луиђијем у Нев Супер Марио Брос. Вии. 2 Тодови (жута и плава) враћају се као играни ликови касније у Нев Супер Марио Брос. У, као и нови Супер Луиђи У. Тоуд (у плавој палети у односу на његов оригинални спрajta из Супер Марио Брос. 2) се враћа као један од ликова у Супер Марио 3Д свету који се може играти. Капетан Тоуд: Трезор Тракер бацио је Капетан Тоуд -а у центар пажње, означавајући га тако као прву игру у 20 година (од Варио'с Воодс -а) која је имала Тоуд -а као звезду игре, као и прву игру са Тоуд -ом као титулом карактер.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Toad (Nintendo) (на језику: енглески), 2021-10-07, Приступљено 2021-10-13 

Спољашне везе[уреди | уреди извор]