Траварство

С Википедије, слободне енциклопедије
Лековите траве на пијаци
Биолошки базирање алтернативе
и комплементарна терапија
- edit
NCCAM класификације
  1. Алтернативни медицински системи
  2. Интервенције ума и тела
  3. Биолошки базирана терапија
  4. Манипулативне методе
  5. Енергетска терапија
Види још

Траварство је традиционална односно народна медицина која се заснива на употреби биљака и биљних деривата за лечење. Траварство је један од најстаријих начина лечења, и вероватно је старо колико и човечанство. Лечење биљем је вештина коју су развили сви народи, и у складу са поднебљем на коме живе научили да користе биљке које су им биле доступне. Знања о лековитим својствима биљака су акумулирана током хиљада година људске историје. Траварство је засновано на традиционалној употеби биљака у неком народу, без обзира на научно поврђивање или оспоравање лековитих својстава одређене биљке.

Фитотерапија је метод лечења заснован на употреби лековитог биља. Појмови траварство, хербализам, биљарство, фитотерапија нису стриктно разграничени, и сви подразумевају лечење лековитим биљем.

Траварство подразумева употребу самониклог лековитог биља, од кога се најчешће праве чајеви, тинктуре, екстракти, али понекад и купке и масти. Најпознатија је употреба чајних мешавина, у којима више лековитих биљака делује синергистички. Чајеви су најблажи вид екстракције активних компоненти из лековитог биља, па се сматрају и најбезеднијим.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]