Травњак

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је тренутна верзија странице коју је уредио Jozefsu (разговор | доприноси) у 16:45, 20. септембар 2016. (→‎Референце: 1). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији.

(разл) ← Старија измена | Тренутна верзија (разл) | Новија измена → (разл)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Травњак степе у Монголији.

Травњак је травнато подручје, животна заједница и биотоп обележен травама у ком има врло мало или уопште нема дрвећа. Делимично је настао човековим утицајем (крчењем шума), а припада животним заједницама. У биогеографији травњаци се зову травне формације.[1] Ту спадају ливаде и пашњаци (травњаци на којима се обавља испаша стоке) као и велики, природни травњаци:

На травњацима постоји велик број биљака (нпр. шафран, трпутац, тратинчица и маслачак) и животиња, које могу живети на земљи (нпр. зец, јеж и миш), испод ње (кртица, кишна глиста) или у ваздуху (инсекти). Од птица ту живе фазан, препелица и шева. Неке биљке које расту на ливадама користе се за прављење чајева, а друге за исхрану.

Референце[уреди]

  1. ^ В. Ранђеловић, et al. (2005): Станишта СрбијеПриручник са описима и основним подацима; Институт за Ботанику и Ботаничка Башта “Јевремовац”, Биолошки факултет Универзитета у Београду