Трака за инсекте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Трака за инсекте која виси закачена за плафон

Трака за инсекте или лијепак за инсекте је предмет за хватање и убијање кућних мува и осталих инсеката са крилима. Састоји се од изузетно љепљивог папира упакованог у кутијицу. Старије траке су биле премазане и супстанцама отровним за инсекте, али и људе и друге животиње. Најчешће се користио арсен[1], али након што је арсен са трака био употребљен за извршење неких убистава престало се са његовим кориштењем[2]. Данас се најчешће користе природне неотровне супстанце, најчешће калофонске смоле и мед.[3]

Дуго времена се није придавао значај боји траке, али се и та ставка у новије вријеме истражује па је утврђено да су најучинковитије плаве траке.[4]

Историја[уреди]

Траку за инсекте је изумио њемачки произвођач пецива и слаткиша Теодор Кајзер 1909. године.[5] У почетку је као љепило кориштен шећерни сируп који се брзо топио на високим температурама. Идеју за убацивање папира у кутију изумитељ је добио током одмора у Чешкој посматрајући локално складиште картонске траке. По повратку кући у Вајблинген, Кајзер је даље развио ову идеју и заједно са својим пријатељем хемичаром коначно је успио искомбиновати праву мјешавину смоле, масти, уља и меда да би добио траку која ће моћи да стоји и обавља посао дуже вријеме.

Први покушај регистровања патента је био у Швајцарској 1910. под именом Aeroplan, али је пропао због жалби произвођача летјелица и играчака. 1911. је коначно регистрован под именом Aeroxon.

Кориштење трака[уреди]

Прозирна трака залијепљена на прозор

Дужина траке заа инсекте је око 50, а ширина око 5 центиметара. Доступне су и дуже и шире траке које се постављају у шталама гдје око стоке лете велики инсекти. На крају траке најчешће се налази рајснадла којом се трака качи за подлогу. Траке се најчешће постављају тако да висе са плафона, најчешће у близини извора свјетлости, као и на стаклене површине гдје се постављају прозирне траке. Инсекти привучени свјетлошћу слијећу на траку и лијепе се за њу. Под утицајем јаке и директне свјетлости и због немогућности кретања инсекти брзо умиру на траци.

Иако су траке учинковите као и остали предмети за исту сврху рјеђе се користе из естетских разлога као и због неугодних мириса које испуштају и страха од могућности тровања[6]. Траке треба често мијењати јер слабе при дужем стајању због сушења и прашине која се на њима скупља.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Randerson, James (29. 3. 2007). „Lethal poisons for sale in web marketplace”. Лондон: The Guardian. Приступљено 6. 9. 2013. 
  2. ^ Cantle, John (1982). Atomic Absorption Spectrometry, Volume 5. Elsevier Scientific Publishing Company. стр. 385. ISBN 0-444-42015-0. Приступљено 6. 9. 2013. 
  3. ^ Efect trake protiv muva na bazi meda
  4. ^ Plava boja smrt za muve!
  5. ^ Aeroxon History
  6. ^ Gosnell, Kathee Rachel (1995). Insects Thermatic Unit. Teacher Created Resources. стр. 58. ISBN 978-15573459293323 Проверите вредност параметра |isbn=: length (помоћ). Приступљено 6. септембра 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Литература[уреди]